NOS Nieuws

Opnieuw meer meldingen seksueel misbruik op internet

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

Steeds meer seksueel misbruik op internet

Seksueel misbruik op internet is een toenemend probleem, blijkt uit cijfers van de organisatie Help Wanted. Bij die organisatie kunnen slachtoffers terecht, bijvoorbeeld als er naaktfoto's of -filmpjes online zijn gezet. Waar in 2014 ruim 1300 keer melding werd gemaakt van online misbruik, was dat vorig jaar ruim 1500 keer. In 2013 waren er 750 meldingen.

Vooral het aantal meldingen van chantage nam toe: van 427 naar 721. Circa 360 slachtoffers, vooral kinderen en jongeren, meldden dat hun naaktfoto's of filmpjes op een website waren geplaatst of via een telefoon zijn doorgestuurd. In 2014 waren dat nog 208 meldingen. De eerste vier maanden van dit jaar nam het aantal incidenten wel licht af, van 147 vorig jaar naar 126 dit jaar.

Seksueel misbruik op internet

Ook het aantal meldingen van zeer jonge kinderen neemt toe. In 2014 kwamen over twintig kinderen tussen de 8 en 12 jaar meldingen binnen en vorig jaar waren dat er 29. In de eerste vier maanden van dit jaar kwamen er al dertien meldingen van zulke jonge kinderen.

Bij de andere zaken die vorig jaar bij Help Wanted werden gemeld, ging het om kinderporno of andere "onprettige ervaringen".

'Razend druk'

"We hebben het razend druk met de meldingen", zegt woordvoerster Maaike Pekelharing van Help Wanted. "Het aantal meldingen blijft elk jaar toenemen."

Pekelharing benadrukt dat sexting - het versturen van seksueel getinte foto's en video's - niet per se kwalijk is. "Het hoort bij de seksuele ontwikkeling van kinderen. Maar er zitten wel risico's aan."

Als je nu iets stoms doet, gaat het nooit meer weg.

Maaike Pekelharing, Help Wanted

Pubers hebben het daardoor heel moeilijk, vindt ze. "Vroeger maakte het niet zo veel uit als je als puber een fout maakte. Misschien dat er iets op een deur werd gekalkt. Maar als je nu iets stoms doet, gaat het nooit meer weg", zegt Pekelharing.

Het is wel gemakkelijker geworden om iets tegen online misbruik te doen. "Dat gaat steeds beter. Al zijn er af en toe nog wel gevallen waarbij agenten kinderen vertellen dat ze geen aangifte van online misbruik kunnen doen." Terwijl dat gewoon kan, zegt ze. De organisatie adviseert slachtoffers om aangifte te doen van smaad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl