Christiaan Wilson deed meerdere serieuze beklimmingen
NOS NieuwsAangepast

'Dhaulagiri was voor Christiaan Wilson goed te doen'

Christiaan Wilson, de Nederlander die sinds twee weken wordt vermist in het Himalayagebergte in Nepal, is een bergbeklimmer met veel ervaring. Dat zegt Robin Baks, directeur van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). “Christiaan heeft een heel traject van opleidingen doorlopen en ook een aantal serieuze beklimmingen op zijn naam staan.”

De 35-jarige Wilson, in het dagelijks leven werkzaam als fysiotherapeut, heeft op zondag 15 mei voor het laatst contact gehad met zijn familie. Vorige week werd alarm geslagen, omdat hij niet kwam opdagen voor zijn vlucht naar Nederland. Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend. Maar familieleden en de NKBV maken zich zorgen.

Samen met een Amerikaanse klimmer wilde Wilson de Dhaulagiri beklimmen, een berg van ruim 8100 meter. De poging van de twee mislukte. Volgens de klimbond is het geen eenvoudige expeditie, maar dat zou niet de aanleiding van zijn vermissing hoeven te betekenen.

De Dhaulagiri-berg in het westen van Nepal

“We hebben echt geen enkel idee wat er aan de hand is”, zegt Robin Baks. “Het vervelende is dat hij zijn vliegtuig niet heeft gehaald en dat er geen contact meer met hem is geweest.” Mogelijk is de Nederlander in de problemen geraakt tussen het basiskamp en een hut die de Italian Lodge wordt genoemd. “Daar is hij nooit aangekomen.”

Tóch hoeft er niet direct iets ernstigs aan de hand te zijn met Christiaan Wilson. Volgens Baks is de plek waar de bergbeklimmer voor het laatst contact heeft gezocht met zijn familie niet extreem gevaarlijk. “Het is geen gemakkelijke afdaling, maar als je naar zijn klim-cv kijkt was dit voor hem gewoon te doen. Het is een gebied waar regelmatig mensen komen die minder klimervaring hebben.”

We zijn allemaal mensen en we maken allemaal wel eens een foutje.

Robin Baks, directeur van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging

De Nederlander besloot in eerste instantie alleen op pad te gaan. “En dat is niet ongebruikelijk”, zegt Baks van de NKBV. “Vaak ontmoeten dit soort mensen tijdens hun tocht andere klimmers. Samen maken ze dan een vervolgplan en bundelen ze hun ambities. Maar we zijn allemaal mensen en we maken allemaal wel eens een foutje. En dat maakt het lastig, omdat nu hij in zijn eentje was."

Inmiddels is vanuit Nederland groen licht gegeven voor een reddingsoperatie in het gebied. "Onze alarmcentrale coördineert nu een operatie, waarbij met een helikopter gezocht gaat worden in de omgeving waar voor het laatst contact met Christiaan Wilson is geweest", vertelt Baks.

Eric Arnold overleden

Aan een scenario als dat van de omgekomen bergbeklimmer Eric Arnold, wil de NKBV nog niet aan denken. Arnold overleed eerder deze maand na het beklimmen van de Mount Everest, ook in Nepal. Gebrek aan zuurstof en een temperatuur van -30 graden werden hem uiteindelijk fataal. "Daar wil ik nu nog niet over nadenken. We moeten eerst de zoekactie van nu maar afwachten. We blijven hoopvol tot het tegendeel wordt bewezen", besluit de directeur van de klimbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl