'Asperges steken is een heel technisch beroep'
NOS Nieuws

Kom vooral niet kijken bij het NK asperge steken

Snelheid, kracht, vaardigheid en een beetje geluk, de beste aspergesteker van Nederland heeft het allemaal. Wie zich die titel mag aanmeten wordt vanmiddag bepaald in Blaricum, tijdens het allereerste NK aspergesteken.

Eerst de meest gevoelige kwestie: waarom Blaricum in Noord-Holland, in plaats van Brabant of Limburg? Dat zijn de asperge-provincies bij uitstek. "We steken hier al drie generaties lang asperges", zegt organisator en jurylid Mariëlle Bakker. "Het is dezelfde grond, dus het kan prima. Alleen een fijnproever merkt het verschil, net als bij wijn."

Niet raggen

Het is echt een nationaal kampioenschap, verzekert Bakker. Iedere provincie stuurt een deelnemer. "Er zijn zelfs deelnemers uit Flevoland en Friesland, heel leuk", zegt Bakker. Zo'n wedstrijd organiseren is nog niet eenvoudig: "Als je mensen alleen zo'n rijtje geeft, gaan mensen raggen en dat is niet de bedoeling", zegt het jurylid. "Het is een zeer technisch beroep."

Daarom krijgen de deelnemers 15 minuten de tijd, waarin ze eerst het plastic van de asperges moeten verwijderen. Daarna moeten ze zoveel mogelijk asperges steken. "Die leggen ze naast zich neer, zodat we kunnen controleren of ze het gat netjes dichtmaken en de asperge netjes steken en niet klieven."

Beetje geluk

"Een goede steker zoekt het kopje van de asperge, steekt dan in één keer onder de grond en trekt de asperge voorzichtig eruit", zegt Bakker. Uiteindelijk wordt de wedstrijd beslist op gewicht. "Stel dat twee deelnemers evenveel hebben gestoken, maar bij een zijn ze allemaal net een beetje dikker, dan heeft die geluk."

Asperge-fans die de topstekers aan het werk willen zien, komen bedrogen uit. "Er is weinig plek voor toeschouwers en er zijn ook geen parkeerplaatsen", zegt Bakker. "Je kunt het kampioenschap online volgen, maar kom vooral niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl