Een demonstratie tegen het IMF

IMF akkoord met herstelplan regering-Bouterse

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

President Bouterse kan opgelucht ademhalen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft donderdag het Herstel- en Stabilisatieplan van de Surinaamse regering goedgekeurd.

Het IMF gaat een lening verstrekken van bijna een half miljard dollar om de ontspoorde economie van Suriname weer op de rails te krijgen.

Prijsstijgingen

De Surinaamse bevolking zucht onder enorme prijsstijgingen omdat de lokale munt, de SRD, sterk in waarde is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro. De inflatie over het afgelopen jaar bedraagt maar liefst 46 procent. Intussen is de schatkist bijna leeg en kan de regering niet meer voldoen aan haar betalingsverplichtingen. Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk of de ambtenaren deze maand hun salaris wel op tijd uitbetaald krijgen.

De lening van het IMF is nadrukkelijk niet bedoeld om de schulden van de overheid te betalen. De financiële impuls dient als 'betalingsbalanssteun' om de reserves van de Centrale Bank aan te vullen. Daardoor zal de SRD weer in waarde toenemen en zullen de prijsstijgingen getemperd worden.

President Bouterse heeft het Surinaamse volk en zijn regering gefeliciteerd met de lening.

  • NOS / Harmen Boerboom
    Demonstranten in Paramaribo
  • NOS / Harmen Boerboom
    De betogers zien de lening van het IMF als een strop om de nek van Suriname

Winston Ramataursing is de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Hij juicht de lening van het IMF toe, maar plaatst ook kanttekeningen. "Voor een regering met acute betalingsproblemen is de verleiding groot om de schulden af te lossen wanneer je een lening van het IMF krijgt. De Surinaamse financiële structuren zijn niet transparant genoeg om een strenge controle op de besteding van de lening uit te oefenen", zegt Ramataursing. "Aan de andere kant is het IMF ook niet gek en mag je aannemen dat ze goed in de gaten houden of Suriname het geleende geld op de juiste manier besteedt."

Wat de VES-voorzitter nog meer zorgen baart is het gebrek aan visie in het Herstel- en Stabiliseringsplan van de regering Bouterse. "Invoeren van btw, afschaffen van subsidies op water en elektriciteit, statiegeld op pet-flessen, herstel van gebouwen van het voormalige rijstproject Wageningen: heel nuttig allemaal, maar daarmee krijg je de Surinaamse economie niet aan de praat. Ons land heeft behoefte aan het stimuleren van grootschalige particuliere productie, bijvoorbeeld van rijst en andere landbouwproducten. De regering Bouterse-1 heeft daar de afgelopen zes jaar niets aan gedaan en uit het herstelplan blijkt nergens dat de regering nu plotseling wèl begrijpt hoe moet."

Molensteen

Volgens parlementariër Melvin Bouva van de regeringspartij NDP is de lening van het IMF van groot belang. "Geen enkele regering regeert zonder fouten. Ook wij hebben die gemaakt. Maar de crisis is vooral te wijten aan de dalende olie- en goudinkomsten voor de schatkist. De huidige economische situatie biedt nieuwe kansen om de structuren in het land te verbeteren, en met behulp van het IMF gaat dat een stuk makkelijker", denkt Bouva. "Al was het alleen maar omdat ook andere financiële instanties hun steun intussen hebben toegezegd."

Vakbonden en de oppositiepartijen zien de lening van het IMF als een molensteen om de nek van Suriname. Zij vrezen dat het land zich generaties lang in de schulden steekt en bereiden acties voor om Suriname plat te leggen uit protest tegen de economische malaise.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl