NOS Nieuws

Eindexamens voorbij, recordaantal klachten bij LAKS

De eindexamens zijn voorbij. Dat is reden voor een feestje voor het grootste deel van de 210.000 scholieren die examens maakten. "Het was een jaar om niet snel te vergeten", zegt Loran Hempenius van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Nog nooit ontving het LAKS zoveel klachten over de examens.

Er kwamen 203.147 klachten binnen. Dat zijn er fors meer dan vorig jaar, toen het LAKS 155.000 telefoontjes kreeg. Scholieren klaagden het meest over het havo-eindexamen Engels. Er werd maar liefst 26.258 keer gebeld over dat examen: een record. De klagers vonden de opgaven onduidelijk en het examen moeilijk en lang.

"Dat geeft ons wel een beetje een dubbel gevoel", zegt Hempenius. "We zijn blij dat havisten en vmbo'ers ons beter wisten te vinden dan vorige jaren. Maar we hadden liever gezien dat alles op rolletjes was verlopen. Wat dat betreft kan het echt nog beter."

Overdoen

"We hebben dagelijks contact gehad met het College voor Toetsen en Examens om die klachten te bespreken", vertelt Hempenius. "Een aantal daarvan zijn gegrond verklaard en dat heeft er mede toe geleid dat er 26 aanvullingen op de nakijkvoorschriften zijn gedaan."

24 leerlingen uit Groningen moet het feest nog even uitstellen. Zij kregen vandaag te horen dat zij hun eindexamen aardrijkskunde moeten overdoen. Het Augustinus College had de leerlingen per ongeluk een atlas gegeven bij het examen, terwijl dat niet was toegestaan.

Op donderdag 16 juni krijgen de scholieren te horen of ze geslaagd zijn. Voor wie niet slaagt, zijn er half juni herexamens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl