Het vredespark in de Japanse stad Hiroshima is volgelopen met mensen
NOS Nieuws

'Woorden Obama bereiken Japanse harten'

Het vredespark in de Japanse stad Hiroshima is vandaag helemaal volgelopen met mensen. Vanmorgen legde president Obama bloemen bij het Hiroshima-monument. Hij herdacht de slachtoffers van de Amerikaanse atoombom in 1945. Excuses maakte hij niet, maar wel sprak hij woorden waar veel Japanners van onder de indruk zijn.

"Het is onvoorstelbaar indrukwekkend", zegt correspondent Kjeld Duits in Hiroshima. "Er zijn hier duizenden mensen naartoe gekomen om de kransen te zien die Obama gelegd heeft. Ze willen tonen dat Obama hen diep geraakt heeft."

"Toen de dood uit de lucht viel"

Bijna iedereen was onder de indruk de woorden van de Amerikaanse president, zegt Duits. "Obama zei dat Hiroshima nooit vergeten mag worden."

Obama omschreef onder andere de dag waarop de bom Hiroshima verwoestte: "Op een mooie zomerse dag kwam de dood uit de lucht vallen en veranderde de wereld voorgoed. Een lichtflits, een vuurzee en een hele stad werd verwoest." Hij verwees ook naar de wereld van vandaag, waarin nog steeds oorlogen voorkomen en landen nog steeds atoomwapens hebben. "We moeten streven naar een wereld zonder atoomwapens."

Ingewikkeld bezoek

Japanners waarderen het dat Obama de moeite heeft genomen om naar Hiroshima te reizen. "Ik sprak net bijvoorbeeld met een vrouw die dat zo bijzonder vond, omdat ze zich realiseerde hoe ingewikkeld dit bezoek is voor een Amerikaanse president", vertelt Kjeld Duits.

"Ik sprak maar één man die sceptisch was. Hij zei: dit is geen humanitair gebaar, dit is machtspolitiek. China is enorm machtig aan het worden en door hier naartoe te komen laat Obama zien dat hij de macht van China wil beperken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl