Minister Asscher wil het aantal beroepskrachten in de kinderopvang verhogen
NOS Nieuws

Crèchekind krijgt vast gezicht en mentor, ouders meer toeslag

Crèchekinderen krijgen meer begeleiding van professioneel opgeleide leidsters en het aantal "verschillende gezichten" wordt minder. Minister Asscher trekt vanaf 2017 200 miljoen euro extra uit voor de kinderopvang. Een deel van dat geld gaat naar de kwaliteitsverbetering van de crèches.

"Ook voor de kinderen wordt het een grote verbetering met vertrouwde en vaste gezichten", zegt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het wordt verplicht op drie kinderen één beroepskracht in te zetten. Nu is dat nog één leidster op vier kinderen. Er komen twee vaste gezichten op een babygroep. En elk kind krijgt een mentor die de ontwikkeling volgt.

Gerust hart

Verder krijgen medewerkers van de kinderopvang meer opleidingen aangeboden en er komen minder regels voor de sector. "Ouders zullen hun kinderen met een gerust hart achterlaten en naar hun werk gaan", zegt Asscher.

Vanmorgen werd al bekend dat ouders meer geld krijgen voor de kinderopvang. Het bedrag hangt af van inkomen, het aantal dagen opvang en het uurtarief. Het bedrag zit tussen enkele tientjes en ruim 900 euro, zegt het ministerie.

Asscher: ouders krijgen volgend jaar extra geld voor kinderopvang
Asscher: Voor crèchekind wordt het ook beter

De afgelopen jaren heeft de kinderopvangsector te kampen gehad met teruglopende aantallen kinderen en kwaliteitsverlies door bezuinigingen. Asscher hoopt dat deze tijd voorbij is, nu hij er voor het eerst sinds 2014 extra geld voor uittrekt. Hij weerspreekt de kritiek dat er van een jojo-beleid sprake is, zoals de brancheorganisatie BOinK stelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl