Een Koerdische strijder in de buurt van Mosul
NOS Nieuws

Irakezen vluchten naar Syrië

Duizenden inwoners van de Noord-Iraakse stad Mosul zijn gevlucht naar Syrië. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR illustreert de exodus naar het door oorlog verscheurde land de wanhoop van de mensen in Mosul, de officieuze hoofdstad van de terreurgroep Islamitische Staat.

De aanleiding voor de vlucht is niet zeker, maar mogelijk zijn de inwoners bang dat IS er van plan is mannen en jongens te executeren, net als in Fallujah. Daar vinden naar verluidt steeds meer executies plaats sinds het Iraakse leger er een offensief is begonnen om IS te verjagen.

Aangenomen wordt dat het leger later dit jaar ook zal proberen Mosul te heroveren op IS. Volgens de UNHCR willen de inwoners weg voordat ze in de val komen te zitten.

Hulptransporten

Deze maand passeerden al meer dan 4200 vluchtelingen uit Mosul de grens met Syrië. De UNHCR vreest dat dat aantal oploopt tot 50.000. "Het is nauwelijks voor te stellen", zegt een woordvoerder. "Er zijn dus mensen die vluchten naar Syrië."

De vluchtelingen zitten volgens de woordvoerder inmiddels "in relatieve veiligheid" in een vluchtelingenkamp in al-Hol, net over de Syrische grens. De UNHCR bereidt hulptransporten voor naar het kamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl