Onderzoeksresultaten moeten voortaan vrij toegankelijk zijn
NOS Nieuws

Gratis toegang tot Europese wetenschapsartikelen in 2020

Wetenschappelijke artikelen die (deels) met publiek geld zijn gefinancierd, moeten vanaf 2020 vrij toegankelijk zijn. Staatssecretaris Dekker en zijn EU-collega's vinden dat iedereen ze moet kunnen inzien.

Artikelen van Europese wetenschappers zijn nu vaak alleen toegankelijk voor universiteiten en hogescholen. Hiervoor moeten zij wel dure contracten afsluiten met uitgeverijen. Volgens Dekker is het op deze manier niet goed mogelijk om informatie te hergebruiken bij nieuw onderzoek.

De staatssecretaris vindt dat ook mensen van buiten onderwijsinstellingen, zoals huisartsen en ondernemers, moeten kunnen profiteren van wetenschappelijke inzichten. "Op deze manier vergroten we de impact van universiteiten en kennisinstellingen maximaal", aldus Dekker.

Visum

De toegankelijkheid maakt onderdeel uit van Horizon 2020, een groot Europees project om innovatie te stimuleren. De Europese politici hebben ook nog andere afspraken gemaakt: zo komt er een speciaal visum voor start-ups van buiten de Europese Unie. Jonge ondernemers met een vernieuwend concept kunnen voortaan één visum aanvragen en hoeven dat niet meer in elk land afzonderlijk te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl