Great Barrier Reef geschrapt uit VN-klimaatrapport
Op verzoek van Australië komt het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, niet voor in een klimaatrapport van de Verenigde Naties. Australië vreesde dat de informatie in het rapport schadelijk zou kunnen zijn voor het toerisme. Door de klimaatverandering is het slecht gesteld met de kwaliteit van het rif. In maart sloeg Australië nog alarm omdat er steeds meer koraal afsterft in het gebied.
Het rapport is opgesteld door UNESCO, dat gaat over de bescherming van werelderfgoed. De VN-organisatie heeft het Australische verzoek om het hoofdstuk te schrappen uit de conceptversie van het rapport ingewilligd. "Uit recente ervaringen in Australië blijkt dat negatief commentaar over werelderfgoed gevolgen heeft voor het toerisme", laat het Australische ministerie van Milieu weten.
De schrijver van het geschrapte hoofdstuk, wetenschapper Will Steffen, reageert verbijsterd op het nieuws. "Misschien dat dit vroeger in de Sovjet-Unie gebeurde, maar niet in westerse democratieën. Ik heb dit nog nooit meegemaakt." Steffen zei begin deze maand tegen de Australische zender ABC dat het bijna te laat is om het rif nog te redden.
Klimaat geen thema in Australië
Het is niet de eerste keer dat het Australië lukt het Great Barrier Reef buiten een klimaatrapport te houden. Begin dit jaar werd het koraalrif ook geschrapt van een lijst met bedreigd erfgoed.
"Australië kwam toen met een plan om het koraal beter te beschermen, maar daar moet nog van blijken of het werkt", zegt Robert Portier, correspondent voor de NOS in Australië. "Het gaat nu slechter dan ooit met het rif. Het noordelijk deel is bijna helemaal verbleekt."
In juli zijn er verkiezingen in Australië, maar klimaatverandering en het milieu spelen geen enkele rol in de campagne. "In de verkiezingsstrijd gaat het over banen, over de economie. Het milieu is eigenlijk alleen voor de Groenen echt een thema", zegt Portier.