NOS Voetbal

Bondscoach Blind: werkwijze Bosz is des Ajax'

Bondscoach Danny Blind snapt dat Ajax in de zoektocht naar een opvolger van trainer Frank de Boer bij Peter Bosz is uitgekomen. "Hij laat zijn ploegen altijd des Ajax' spelen, met veel pressie en vroeg drukzetten", zei de bondscoach in aanloop naar de oefeninterland met Ierland. "Dat past bij de manier van voetballen die Ajax voor ogen heeft. Dat heeft de leiding van Ajax waarschijnlijk ook goed bekeken."

Blind weet hoe de hazen lopen in Amsterdam. Als speler en trainer bracht hij liefst 26 jaar door bij Ajax, waarvan een jaargang als hoofdtrainer. Hij kent de kongsi's binnen de club, begrijpt de gevoeligheden. Zoals het Feyenoord-verleden van de nieuwe hoofdtrainer.

"Dat vind ik nogal bekrompen", zei hij. "Vroeger was het volgens mij alleen een probleem als je van Ajax naar Feyenoord ging, maar nu is dat kennelijk andersom ook voor sommigen het geval. Je maakt keuzes op basis van kwaliteiten, niet op basis van waar je wel of niet gespeeld hebt."

  • Pro Shots
    Danny Blind (boven tweede rechts) en Peter Bosz (onder tweede rechts) in 1991 samen bij de Nederlandse selectie van huidige assistent-bondscoach Dick Advocaat
  • ANP
    Danny Blind duelleert met Peter Bosz in de Klassieker Ajax-Feyenoord op 12 februari 1995 (4-1)

Veltman: Bosz kan zo mee

Joël Veltman, vaste waarde bij Ajax en het Nederlands elftal, kan zich vinden in de woorden van Blind. "Tuurlijk, hij heeft bij Feyenoord gezeten. Maar hij heeft ook bij Heracles en Vitesse gezeten en nu gaat hij voor Ajax zijn best doen."

Veltman ziet het probleem niet: "Bosz is een goede trainer. Hij wil altijd aanvallend voetbal spelen en dat hoort bij Ajax."

"We hebben ook nog assistenten rondlopen", vervolgt hij. "Dat zijn dragende krachten van Ajax en die zullen ook wel blijven. Het is mooi als je de filosofie kent. Maar hij kan zo mee, denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl