Toegang tot concentratiekamp Buchenwald
NOS Nieuws

Gezocht: twee Britten die Hitlergroet brachten in Buchenwald

In Duitsland is de binnenlandse veiligheidsdienst een onderzoek begonnen naar twee mannen die de Hitlergroet hebben gebracht in het voormalige concentratiekamp Buchenwald. Ze staan op een foto die is verspreid via Twitter. Vermoedelijk zijn de mannen Britse neonazi's.

Het Herdenkingscentrum Buchenwald heeft aangifte gedaan. Directeur Volkhard Knigge noemt de afbeelding een "schandalige vernedering van de 280.000 mensen die er vastzaten, onder wie ook Britten".

'Vleeshaken'

De foto is gemaakt in de kelder van het crematorium, zegt directeur Knigge. Naar schatting 56.000 mensen zijn in Buchenwald om het leven gekomen, onder meer bij medische experimenten. Ook wurgden SS'ers er mannen, vrouwen en kinderen en hingen ze hun slachtoffers op aan haken.

De Duitse krant Bild meldt dat de foto op 20 mei via Twitter is verspreid door een Britse groep neonazi's die zichzelf National Action noemt. Er zou een wazige afbeelding te zien zijn geweest van twee mannen die de vlag vasthouden van hun organisatie, terwijl ze hun rechterarm omhoog steken. Op de foto zouden ze met een pijl hebben verwezen naar de haken in de kelderruimte met als bijschrift "vleeshaken".

Op dit moment is de foto niet meer te zijn op het Twitter-account van National Action.

Rechts-populisme

Het aantal strafbare feiten, gepleegd door rechts-extremisten op herdenkingsplaatsen van slachtoffers van het naziregime, is volgens het Herdenkingscentrum Buchenwald afgelopen jaar in Duitsland verdubbeld tot twintig. Dit jaar zijn er zeven incidenten gemeld. De directeur wijt de schendingen aan de toename van het rechts-populisme in Europa.

Het voormalige concentratiekamp Buchenwald ligt in het oosten van Duitsland, in de buurt van Weimar. Het kamp werd in juli 1937 geopend. Het was het grootste werkkamp in het Derde Rijk. Aanvankelijk detineerden de nazi's er hun politieke tegenstanders, Jehovah's getuigen en homoseksuelen. Zij moesten het kamp opbouwen.

Later kwamen daar werklozen, bedelaars, prostitués en daklozen bij. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden er honderdduizenden mensen uit heel Europa naar Buchenwald gedeporteerd, onder wie veel Joodse wetenschappers en kunstenaars. De gevangenen werden ingezet voor de wapenindustrie.

Het Amerikaanse leger bevrijdde de overlevenden op 11 april 1945.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl