NOS Nieuws

Utrecht Centraal lastig bereikbaar door aanpak wissels en spoor

De komende dagen staan de omvangrijkste spoorwerkzaamheden rond station Utrecht Centraal van dit jaar gepland. Op vrijwel alle trajecten van en naar Utrecht moeten reizigers tot en met zondag rekening houden met hinder en extra reistijd. De NS zet op meerdere trajecten bussen in.

"We proberen werkzaamheden zoveel mogelijk in vakanties en weekenden te plannen, maar soms moet er zo veel gebeuren dat dat niet lukt", zegt Mercedes Grootscholten van ProRail. En dus zullen treinreizigers in de spits vrijdagochtend hinder ondervinden.

"Drukte, minder intercity's en de inzet van bussen", licht een woordvoerder van de NS toe. "We hopen dat mensen hun reis online uitstippelen."

Spaghetti

Het is een bekend fenomeen voor menig treinreiziger: de schokkende bewegingen waarmee treinen Utrecht Centraal binnenrijden. Dat komt door de wirwar aan sporen en wissels rondom het station.

"Die spaghetti wordt ontward. De sporen worden recht gelegd. Er blijft geen spoorstaaf en wissel op zijn plek. Er staan zesduizend activiteiten gepland. Variërend van het plaatsen van tachtig nieuwe seinen, tot het vernieuwen en aansluiten van sporen. Zo'n 2500 man zullen komend weekend aan de slag gaan."

Het aantal wissels wordt teruggebracht van 167 naar 59.

Van 100 naar 150

Al geruime tijd zijn werkzaamheden aan het station en spoor gaande om de capaciteit van Utrecht CS te vergroten. "We willen in de toekomst van honderd treinen per uur naar honderdvijftig treinen per uur die Utrecht binnenkomen en verlaten", aldus Grootscholten.

Alle werkzaamheden zijn strak gepland. "We hopen dat alles volgens plan verloopt." Ook de weersomstandigheden worden nauwlettend in de gaten gehouden. "Onverwacht onweer kan mogelijk leiden tot gevaarlijke situaties. We willen natuurlijk voorkomen dat die ontstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl