De Turks-Syrische grens bij Kilis
NOS Nieuws

Anderhalf jaar cel voor IJmuidense Syriëganger

Een man van 22 uit IJmuiden is veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, voor pogingen om zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. De rechtbank in Haarlem acht bewezen dat de man naar het IS-kalifaat wilde om de gewapende strijd van IS te ondersteunen en niet, zoals hij zelf had verklaard, om de koran te bestuderen.

Op usb-sticks van de man stonden onthoofdingsfilmpjes en beelden van andere gruwelijkheden. Ook was hij lid van een WhatsApp-groep die "Helpers van het kalifaat" heette. Bovendien was volgens de rechter "niet aannemelijk dat er in het gebied waar de verdachte zegt naar toe te willen, faciliteiten zijn om te studeren".

Bulgarije

De IJmuidenaar reisde twee keer af naar Syrië, maar bereikte het land nooit. Eind 2014 werd hij opgepakt bij de Turks-Syrische grens, een jaar later op de grens van Bulgarije en Turkije. Na die tweede arrestatie werd hij in Nederland aangeklaagd.

De man werd beschuldigd van voorbereidingen tot terroristische misdrijven en poging tot deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist, maar die straf vond de rechtbank te hoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl