NOS Nieuws

Beurzen en olie kruipen uit het dal

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

De AEX-index is na maanden weer boven de slotstand van 2015 uitgekomen en gaat richting de 450 punten. Per saldo zijn beleggers dus nog niets opgeschoten, maar de verliezen zijn in elk geval weer weggewerkt.

De beleggers trokken door heuvels en diepe dalen. Het leverde een piekerig plaatje op van zigzaggende koersen. Het hoogteverschil, het verschil tussen de laagste en de hoogste stand, bedraagt zelfs bijna 20 procent. De AEX-index begon op 441 punten, stond zes weken later op 382, om vervolgens twee weken later 436 te klokken.

Er viel veel te piekeren, bijvoorbeeld over de olieprijs die in de eerste weken van het nieuwe jaar steeds verder wegzakte en zelfs onder de 29 dollar voor een vat belandde, en vervolgens langzaam uit de put kroop. Uitgerekend vandaag kost een vat Brent-olie voor het eerst in zeven maanden weer meer dan 50 dollar.

Vuur

De ECB moet weer in actie komen. Het opkoopprogramma van 60 miljard euro aan leningen per maand en de lage rente blijken niet voldoende om de inflatie richting de 2 procent te krijgen en de economie aan te wakkeren. De economie groeit wel, maar de vaart is eruit.

De ECB besluit de rente daarom nog verder te verlagen, zelfs naar nul, en het opkoopprogramma wordt verhoogd naar 80 miljard euro per maand. Inmiddels is bijna 1000 miljard euro in de eurozone gepompt. Met weinig resultaat, want de inflatie is onder nul gezakt. Grote boosdoener hier zijn de lage olieprijzen.

Voor consumenten is het natuurlijk prettig dat het geld en de benzine goedkoop zijn en de prijzen nauwelijks stijgen. Ook de staat geniet van de historisch lage rente voor haar schulden en bespaart honderden miljoenen op de rentebetalingen. De lage spaarrente levert dan weer veel gemopper op. De stevige rugwind van de ultra-lage hypotheekrente en een inflatie van nul lijkt amper te worden gewaardeerd.

Zo zo

Wat verder op het bordje van Europa ligt is de vluchtelingencrisis, de Britten die uit de EU dreigen te stappen, Griekse perikelen, hervormingsverzet in Frankrijk, en de Amerikaanse renteverhogingen die in het verschiet liggen. Stuk voor stuk majeure kwesties die beleggers en investeerders onzeker en terughoudend maken.

De kwartaalcijfers van bedrijven zijn maar zo zo. Er is wel winst, maar het is vooral minder. De groei van de wereldeconomie zakt wat in, de wereldhandel hapert.

China blijft een zorgenkind. De groei daar is in jaren niet zo laag geweest, zelfs volgens de officiële cijfers. De op een na grootste economie ter wereld en het land met de meeste inwoners heeft de nodige moeite om de omslag te maken van een productie- en exporteconomie naar een consumptie- en diensteneconomie. De overheid probeert te sturen met ronddobberende vastgoed- en schuldenbubbels als gevolg.

Het jaar is nog niet halverwege, dus nog niet verloren voor beleggers. Maar het vertrouwen is mager, omzichtigheid groot. Eerst maar de hete zomer rond brexit en rente doorkomen en dan maar kijken, is het gevoel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl