Klimaatverandering leidt onder meer tot extreme droogte in sommige gebieden
NOS Nieuws

Nederland wil met missies geld verdienen aan klimaatafspraken

Nederland gaat zich de komende jaren richten op buitenlandse klimaathandelsmissies. Staatssecretaris Dijksma van Milieu lanceert het idee van gespecialiseerde missies op een milieutop in Kenia.

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen kunnen met hun expertise geld verdienen aan de afspraken die landen hebben gemaakt op de klimaattop in Parijs, redeneert Den Haag.

De eerste klimaathandelsmissie gaat in november naar Indonesië. Dat land heeft hulp nodig bij het bestrijden van de ernstige luchtvervuiling door smog en fijnstof.

Ervaring

Dijksma wijst erop dat Nederland veel ervaring heeft opgedaan met duurzaam landgebruik, verbetering van luchtkwaliteit, duurzame landbouw en watermanagement. Veel andere landen hebben die ervaring nog niet, en met de klimaathandelsmissies spelen Nederlandse bedrijven en kenniscentra in op die behoefte.

Op verzoek van de Verenigde Naties bekijkt Nederland ook de mogelijkheid om een klimaatkenniscentrum in te richten. Daarin moet de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering centraal staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl