Hoofdkantoor van Esprit in het Duitse Ratingen

Esprit laat medewerkers kiezen: weggaan of blijven

Kledingketen Esprit wil wereldwijd besparen op de kosten en heeft daarom medewerkers op het Duitse hoofdkantoor en distributiecentrum een vrijwillige vertrekpremie aangeboden. Tien procent van het personeel op de kantoren daar mag vertrekken.

Dat bevestigt het bedrijf na vragen van de NOS.

De kledingketen, met een hoofdkantoor in Duitsland en Hong Kong, kampt al jarenlang met dalende omzetten. In 2011 werd er nog voor 3,9 miljard euro aan kleding verkocht. Vier jaar later was dat nog maar 2,2 miljard, een daling van 44 procent.

Nederland

Het bedrijf wil 100 miljoen euro op de kosten besparen. Ook in Nederland wordt er naar besparingen gezocht, maar wat de concrete gevolgen zijn voor het personeel en de filialen is niet bekend. In Nederland werken 460 mensen bij Esprit en heeft het bedrijf 54 filialen.

Het bedrijf wijst erop dat snijden in kosten en groei hand in hand kunnen gaan. "Nederland is één van onze belangrijkste markten", zegt een woordvoerder. "We zouden er graag groeien. De basis daarvoor is het verbeteren van onze bedrijfsvoering en daar zien we al de eerste effecten van in de cijfers."

Relevant blijven

"De kledingwereld is totaal aan het veranderen. De omzetten zijn met vele tientallen procenten teruggelopen en er zijn veel nieuwe spelers zoals de Primark bijgekomen", zegt retailkenner Paul Moers. "Merken moeten relevant blijven en Esprit is daarbij achtergebleven"

Hij wijst erop dat Esprit sinds de oprichting in 1968 stond voor een zonnige levensstijl, maar het bedrijf lukt het volgens Moers steeds moeilijker om die boodschap aan consumenten over te brengen.

Moers: "Ze moeten zorgen dat hun kosten omlaag gaan en dat ze weer zichtbaar worden. Ze moeten hun verhaal weer op orde krijgen en relevant worden voor de tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl