NOS Nieuws

Dringend gevraagd: schilders

Eén uitzendbureau kan zo twintig schilders plaatsen, maar opleidingscentra kunnen niet tegemoetkomen aan de vraag van bouwbedrijven. In Nederland heerst, kortom, een groot tekort aan schilders.

Wie een schildersopleiding met goed resultaat afrondt, weet zich verzekerd van werk. Want de bouw trekt aan, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS, en dat is ook te merken aan een toenemende vraag naar schilders.

De bouwsector groeide afgelopen kwartaal met 5,5 procent, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee was de bouw de bedrijfstak met de grootste groei. Bij kleine bedrijven nam de omzet het hardst toe.

Daar tegenover staat dat er nog geen einde is gekomen aan de daling van het aantal banen. Hoewel het er eind vorig jaar op leek dat het tij ging keren, gingen er in de gehele bouw in de eerste drie maanden van dit jaar nog zo'n duizend banen verloren.

Hoge nood

Binnen de bouwsector groeiden de afwerkingsbedrijven, waar ook schilders onder vallen, met 8,7 procent het hardst.

De schildersbedrijven zouden nog veel harder kunnen groeien. Niet alleen de nieuwbouw trekt aan, er is ook een groeiende markt voor onderhoudswerk. Onderhoud is vaak onder invloed van de crisis uitgesteld. Maar veel van dat werk blijft nog steeds liggen, omdat er onvoldoende jongens en meisjes zijn die kwast en roller willen oppakken.

Bijvoorbeeld bij SchildersCOOL, dat op twaalf plaatsen in het land schildersopleidingen aanbiedt op niveau 1, 2 en 3. Het aantal leerlingen is nog maar iets meer dan half zo groot als in 2009. Om aan de vraag te voldoen, zou SchildersCOOL twee keer zo veel leerlingen moeten hebben. Landelijk is er behoefte aan zo'n 1.800 leerlingen per jaar. Dat getal wordt bij lange na niet gehaald.

'We kunnen zeker vijftig jongens een baangarantie geven'

"De instroom stagneert", zegt John Broeders, directeur van SchildersCOOL. "We doen er dan ook alles aan om het vak te promoten bij vmbo-scholen." De school geeft zelfs een baangarantie aan nieuwe leerlingen. "We weten zeker dat alle leerlingen die hun schilderopleiding afmaken werk zullen vinden."

Het schildersvak kampt met een slecht imago onder jongeren, volgens Broeders. Dat speelt al jaren. Het lukt de sector blijkbaar niet om het vak aantrekkelijker over het voetlicht te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl