Aandeel duurzame energie nauwelijks gestegen

Het gebruik van duurzame energie is vorig jaar gestegen naar 5,8 procent van het totale verbruik. Dat is 0,3 procentpunt meer dan in 2014. De toename komt volgens het CBS vooral door meer verbruik van energie uit wind, zon en aarde (onder meer aardwarmte). Verbruik uit biomassa bleef achter.

Het gebruik van hernieuwbare energie ligt al jaren ver achter bij de doelstellingen van het kabinet. Volgens het Energieakkoord moet in 2020 14 procent van de verbruikte energie uit hernieuwbare, duurzame, bronnen komen.

Minister Schultz van Haegen denkt dat die doelstellingen nog steeds haalbaar zijn. "Daar sta ik voor. We overleggen telkens met de betrokken partijen of de doelen nog in zicht zijn."

Maatregelen

"Als dat niet meer het geval is, gaan we kijken op welke manier dit kan worden opgelost", zegt de minister. Als het aandeel niet sneller groeit, kan het kabinet dwingende maatregelen nemen om het aandeel hernieuwbare energie te vergroten.

Schultz benadrukt dat alle partijen, van milieu-organisaties tot energieleveranciers, vorige week hebben gezegd dat ze de doelstellingen uit het Energieakkoord gaan halen.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft desondanks weinig vertrouwen in het beleid van het kabinet. "Uit de cijfers blijkt dat de doelen zelfs in het meest optimistische scenario niet meer haalbaar zijn", zei ze in het NPO Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl