NOS Nieuws

Grootste oog ter wereld tuurt vanaf 2024 naar het heelal

Het 'glazen oog'

Astronomen zien uit naar 2024, het jaar waarin zij miljarden lichtjaren terug kunnen gaan kijken. In dat jaar moet de grootste ruimtetelescoop ooit klaar zijn.

Het 'glazen oog' krijgt een doorsnee van 39 meter, veel groter dan de bestaande telescopen. De installatie moet de mensheid een revolutionaire kijk op het heelal geven, zegt de Europese astronomische organisatie ESO.

Het inzicht over het heelal zal dankzij de nieuwe telescoop een grote sprong voorwaarts maken, vertelde Tim de Zeeuw van ESO in het radioprogramma Nieuws en Co. "Door zijn omvang zal de spiegel beelden opleveren die veel scherper zijn dan die we tot nu toe gewend zijn."

Koepel

De E-ELT (European Extremely Large Telescope) zal naar verwachting ook veel vertellen over het ontstaan van het heelal. "Door zijn scherpte neemt hij zwakke schijnsels waar die tot nu toe niet zichtbaar waren. Daardoor komen objecten in beeld die zover weg staan dat het licht er miljarden jaren over heeft gedaan om de aarde te bereiken."

Vandaag zijn de contracten getekend voor de bouw van de koepel en de metalen structuur die de spiegel gaat dragen. De Zeeuw: "In de spiegel wordt meer glas verwerkt dan in alle andere telescopen ter wereld samen."

Ontdekkingen

Hoewel ESO een Europese organisatie is, wordt het gevaarte in Chili gebouwd. ESO heeft in dat land al drie telescopen staan, waar onder de Very Large Telescope (VLT). De omstandigheden in dat land zijn ideaal om in de ruimte te kijken, zegt De Zeeuw. "Er is veel zon en door de droogte van de atmosfeer is het er helder."

Het valt volgens De Zeeuw niet te voorspellen welke ontdekkingen de nieuwe telescoop zal opleveren. Maar hij verwacht zeker dat er nieuwe inzichten zullen komen. "Dat is tot nu toe altijd gebeurd bij een groter waarnemingsvermogen. Meestal komt dan ook iets aan het licht dat je helemaal niet had verwacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl