Alexander van der Bellen
NOS Nieuws

Van der Bellen: gevaarlijke FPÖ speelt met vuur

De nieuwe Oostenrijkse president Alexander van der Bellen staat voor een moeilijke opgave. Hij moet het land weer verenigen na de diepe splitsing die duidelijk werd bij de verkiezingen. Van der Bellen kreeg maar 30.000 stemmen meer dan zijn tegenstander Hofer van de rechts-populistische FPÖ.

Tegelijkertijd waarschuwt hij voor het gevaar van het nationalisme. "Als de FPÖ bij de volgende verkiezingen de meerderheid krijgt, dan zal ik hun leider geen opdracht geven om een regering te vormen", zei de nieuwe president in het Duitse tv-programma Tagesthemen.

Hij vindt de FPÖ gevaarlijk omdat die zou streven naar een "renationalisering" van Europa, terwijl Oostenrijk een klein land is dat belang heeft bij open grenzen en vrije handel.

Zucht van verlichting

Van der Bellen was gisteren ook te gast bij CNN. Tegen Christiane Amanpour zei hij dat er in de hoofdsteden van de Europese Unie een "zucht van verlichting" te horen was toen duidelijk werd dat de rechtse kandidaat niet gewonnen had.

Het nationalisme is op zijn hoogtepunt, volgens Van der Bellen, maar hij ziet ook positieve kanten aan de strijd die hij maar op het nippertje won. "Er wordt weer gediscussieerd, de mensen raken betrokken bij de politiek, zelfs binnen families wordt gepraat en gestreden."

Hoe gespleten Oostenrijk is, blijkt ook uit de dubbele uitgave van de Kronen-Zeitung. De grootste krant van Oostenrijk had gisteren in regio's waar Van der Bellen de verkiezingen won, als titel: "De groene president". In regio's waar Van der Bellen minder geliefd is, luidde de opening "De halve president", boven een gezicht dat half in de schaduw staat.

Van der Bellen is nog niet beëdigd, dat gebeurt pas op 8 juli, maar hij had vandaag al zijn eerste gesprekken als gekozen president. Hij had een ontmoeting met bondskanselier Christian Kern (SPÖ). Die is ook nieuw: Kern werd vorige week kanselier na het aftreden van Werner Faymann. Binnenkort wil Van der Bellen ook gaan praten met de leider van de FPÖ, Heinz-Christian Strache.

De FPÖ kreeg vooral veel stemmen, omdat Oostenrijkers vinden dat er te veel vluchtelingen het land binnenkomen. Vorig jaar waren dat er 90.000.

Van der Bellen is optimistisch dat die gevoelens afnemen door het aantreden van de nieuwe regering onder Kern. Bovendien komen er de laatste tijd bijna geen nieuwe asielzoekers bij doordat de Balkanroute is gesloten.

Extra bewaking

Sommige aanhangers van Hofer kunnen slecht tegen het verlies van hun kandidaat. Op Facebook wordt gedreigd met geweld tegen Van der Bellen. "We moeten bendes oprichten, actievoeren en desnoods toeslaan", schreef iemand, die zelfs teleurgesteld is in de FPÖ, omdat die zich bij het verlies heeft neergelegd. De posts zijn verwijderd, maar de krant Der Standard zegt dat er screenshots van zijn.

Van der Bellen wordt extra bewaakt, zwaarder dan normaal is voor een Oostenrijkse president. Voor Van der Bellen is een speciaal 'veiligheidsconcept' uitgewerkt. De politie is onder meer gealarmeerd doordat een tegenstander het privé-adres van de nieuwe president op internet heeft gepubliceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl