Impressie van de voorpost rond Mars
NOS Nieuws

Lockheed Martin wil ook naar Mars en al in 2028

Na NASA en miljardair Elon Musk komt ook Lockheed Martin met een plan voor een bemande missie naar Mars. Volgens het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf is een bemande vlucht naar de planeet al in 2028 mogelijk.

NASA heeft bemande vluchten naar Mars op zijn vroegst pas een jaar of tien later gepland. Met het plan van Lockheed Martin kan het sneller, omdat het bedrijf niet wil landen op de rode planeet of een van zijn maantjes.

Lockheed Martin is de bouwer van de Orion-capsule, het ruimtevaartuig waarmee NASA naar de maan en Mars wil. In het verleden ontwikkelde het bedrijf ook de Viking-Marslanders en onderdelen voor de Spaceshuttle.

Het bedrijf stelt voor in 2028 een Orion-capsule met zes astronauten naar Mars te sturen onder de naam 'Mars Base Camp'. Vanuit een baan om Mars kunnen astronauten robotwagentjes op het oppervlak van de planeet besturen en op zoek gaan naar geschikte landingsplekken voor volgende bemande Marsmissies.

NASA heeft nog niet besloten wanneer het precies astronauten naar Mars wil sturen. Lockheed Martin hoopt NASA te overtuigen van het plan voor een voorpost rond de planeet aan het einde van het volgende decennium. "Alle onderdelen van dit plan bestaan al. Wij kleuren alleen de details in", zegt Tony Antonelli van Lockheed Martin.

Het bedrijf SpaceX van Elon Musk, dat ook samenwerkt met NASA, heeft intussen zijn eigen plannen voor bemande Marsmissies. In 2018 wil het een onbemande Dragon-capsule laten landen. SpaceX maakt meer bekend over zijn toekomstplannen op het International Astronautical Congress in september.

Veel Amerikanen zouden achter een bemande Marsmissie staan, stelt Explore Mars, een non-profit organisatie die Marsreizen propageert. In een onderzoek van de organisatie onder ruim duizend Amerikanen zegt zo'n 64 procent dat de VS mensen naar de buurplaneet moet sturen.

  • Lockheed Martin
  • -

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl