Savtsjenko wordt omringd door journalisten na aankomst in Kiev
NOS NieuwsAangepast

Oekraïense pilote na gevangenenruil weer terug in Kiev

De door Rusland gevangengenomen Oekraïense pilote Nadja Savtsjenko is geruild tegen twee Russische militairen die in een Oekraïense cel zaten. Met het Oekraïense presidentiële vliegtuig is Savtsjenko vanuit Rusland naar Kiev gebracht. Ook de twee Russen zijn in hun land aangekomen.

Het was al enige tijd duidelijk dat de twee landen overlegden over een gevangenenruil.

Na aankomst in Oekraïne bedankte Savtsjenko in een toespraak voor alle steun die ze heeft gekregen. Zij zei dat ze gaat vechten voor de vrijlating van andere Oekraïners die in Rusland vastzitten. "Ik zal alles doen wat mogelijk is om ervoor te zorgen dat iedereen wordt vrijgelaten", aldus Savtsjenko.

'Ik wil nog steeds mijn leven geven voor Oekraïne'

President Porosjenko zei vanmiddag dat zijn regering ook het opstandige oosten van Oekraïne en de door Rusland geannexeerde Krim zou "terugbrengen", net zoals Savtsjenko was teruggehaald.

Dubbele moord

De Oekraïense piloot Nadja Savtsjenko werd eind maart in Rusland schuldig bevonden aan de moord op twee Russische journalisten in juni 2014. Volgens de openbaar aanklager gaf zij destijds opdracht voor een mortieraanval in Oost-Oekraïne, waarbij de twee dodelijke slachtoffers vielen. Ze kreeg 22 jaar cel opgelegd.

De piloot wordt in Oekraïne als oorlogsheldin op handen gedragen.

De Russische gevangenen Jerofejev en Aleksandrov zijn militairen die in het oosten van Oekraïne zijn opgepakt. Een Oekraïense rechter veroordeelde hen onlangs tot 14 jaar gevangenisstraf wegens hun deelname aan de strijd van de opstandelingen tegen het Oekraïense regeringsleger.

Jevgeni Jerofejev (links ) en Aleksandr Aleksandrov tijdens hun rechtszaak in Kiev

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl