In het hele land zijn nog steeds oliedepots en raffinaderijen bezet uit protest tegen de nieuwe arbeidswet
NOS Nieuws

Frankrijk zet olievoorraden in om pompen te bevoorraden

Frankrijk spreekt zijn strategische oliereserves aan om een eind te maken aan de benzineschaarste in delen van het land. Door blokkadeacties bij olieraffinaderijen en opslagdepots is er bij veel pompen geen benzine te krijgen.

Volgens de Franse regering dreigt de economie daardoor te stagneren. De oliereserve wordt sinds maandag aangesproken. Het gaat om de dagelijkse hoeveelheid die Fransen gebruiken. De strategische olievoorraad is voldoende om drie maanden te overbruggen.

Premier Valls eist dat alle blokkades worden opgeheven. Hij heeft gezegd dat het land economisch wordt gegijzeld door een klein groepje actievoerders. Maar de belangrijkste bond trekt zich niets van die eis aan en wil dat eerst de versoepeling van het ontslagrecht van tafel gaat.

In het hele land zijn nog steeds oliedepots en raffinaderijen bezet uit protest tegen de nieuwe arbeidswet.

Oliedepot Lille

De politie heeft bij Lille een eind gemaakt aan de blokkade van een olieopslagplaats. De actievoerders verzetten zich niet toen de oproerpolitie de weg vrijmaakte.

Ook in andere sectoren van de economie beginnen vandaag stakingen. Spoorwegpersoneel legt het werk neer waardoor tal van treinen niet zullen rijden. Algemeen wordt aangenomen dat de overlast voor de reizigers zal meevallen.

Ook bij een kerncentrale ten oosten van Parijs begint een staking. Een meerderheid van de werknemers van het complex in Nogent-sur-Seine legt om 21.00 uur vanavond het werk voor 24 uur neer.

Vakbondsleden in andere Franse kerncentrales komen later vandaag bijeen om te bepalen of zij ook actie gaan voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl