Lieberman (L) en Netanyahu
NOS Nieuws

Ultra-nationalist Lieberman nieuwe Defensieminister Israël

In Israël treedt de ultra-nationalistische partij Yisrael Beiteinu toe tot de coalitieregering van premier Netanyahu. Partijleider Avigdor Lieberman wordt de nieuwe minister van Defensie van Israël. Een woordvoerder van Lieberman maakte dat bekend. Later vandaag komt de officiële bekendmaking.

Netanyahu wil met de benoeming zijn meerderheid in de Knesset uitbreiden. Zijn coalitie heeft nu 61 van de 120 zetels. Met Yisrael Beiteinu erbij komt de coalitie op 67 zetels.

Eind vorige week stapte Moshe Ya'alon op als Defensieminister, omdat hij geen vertrouwen meer had in premier Netanyahu, een partijgenoot van hem bij Likud. Ya'alon zei dat het land en de Likud-partij overgenomen zijn door "extremistische en gevaarlijke figuren".

Ondiplomatiek

Lieberman (67) staat bekend als een ultra-nationalistische en ondiplomatieke hardliner. Tijdens de laatste Gaza-oorlog in 2014 (ruim 2000 Palestijnse doden en 73 Israëlische doden) vond hij dat Netanyahu veel te slap optrad.

Yisrael Beiteinu wil zo veel mogelijk Palestijnen het land uit hebben. Lieberman is een etnische Rus en zijn partij moet het vooral hebben van kiezers uit de voormalige Sovjet-Unie.

Lieberman is momenteel lid van de Knesset en was eerder minister van Strategische Zaken en van Buitenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl