Minister Plasterk vindt dat het huidige stembiljet beter kan.
NOS Nieuws

Kamer worstelt met stembiljet-experiment van Plasterk

Minister Plasterk heeft de Tweede Kamer nog niet overtuigd van een experiment met nieuwe stembiljetten. Regeringspartij VVD is tegen, andere partijen vragen zich nog af of het voorstel mogelijk in strijd is met de grondwet.

Nu wordt nog gestemd met een groot uitvouwbaar biljet, maar de minister wil dat alle stemvakjes straks op één A4'tje komen te staan.

Als het aan Plasterk ligt mogen kiezers straks twee vakjes inkleuren: eentje bij het logo van een partij en eentje bij het nummer van de gewenste kandidaat. Als iemand nalaat het vakje van de gewenste kandidaat in te kleuren, gaat zijn stem automatisch naar de nummer 1, de lijsttrekker van de partij.

Voorbeeld van het experiment met het stembiljet

Volgens de minister heeft het nieuwe stemformulier veel voordelen. Zo zouden stemmen sneller kunnen worden geteld en is het overzichtelijker. Ook kunnen mensen met een visuele beperking dan zelfstandig hun stem uitbrengen. Op het A4'tje kan namelijk een groter lettertype staan en eventueel kan er overheen een mal met brailleschrift worden gelegd.

Verschillende partijen vinden het initiatief van vernieuwing goed, maar blijven kritisch. GroenLinks vraagt zich bijvoorbeeld af of gehandicapten op deze manier wel voldoende worden geholpen.

Trabant

Naast de PVV en het CDA is ook de VVD fel tegen het experiment. De coalitiepartij vindt het plan in strijd met het huidige kiesstelsel, waarbij mensen altijd voor een persoon moeten kiezen. VVD-Kamerlid Veldman ziet liever dat het kabinet zich richt op de terugkeer van de stemcomputer. "Dit plan doet denken aan het pimpen van een Trabant in plaats van het investeren in een moderne wagen."

Los van het plan van Plasterk heeft VVD-Kamerlid Taverne een voorstel ingediend om de stemcomputer opnieuw in te voeren. Aanstaande donderdag wordt daar opnieuw in de Kamer over gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl