Louis van Gaal werd maandag ontslagen bij Manchester United
NOS Voetbal

Ajax, China, Italië of rentenieren? 'Van Gaal is geen tuinierder'

De laatste klus. Dat moest Manchester United worden voor trainer Louis van Gaal. Drie jaar Engeland, dan was het mooi geweest. Maar Van Gaal moest gisteren, een jaar eerder dan gepland, afscheid nemen van die laatste klus. Dus is de grote vraag: wat nu?

Ronald de Boer denkt dat het nu wel echt klaar is. Co Adriaanse kan zich niet voorstellen dat Van Gaal gaat rentenieren en volgens Andries Jonker hangt het vooral af van de aanbiedingen die de oud-coach van Ajax, Barcelona, Bayern München en Manchester United zal krijgen.

Een wrang afscheid. Dat moet het zijn geweest voor Van Gaal. "Ja, maar dat kun je toch nooit voorspellen", zegt De Boer. "Mijn broer Frank wilde ook afscheid nemen bij Ajax met de schaal, maar dat is ook niet gelukt. Dromen komen soms uit en soms ook niet."

"Misschien dacht Louis dat hij toch nog mocht blijven na het winnen van de FA Cup", voegt Adriaanse daar aan toe.

Louis van Gaal en Co Adriaanse bij een topcoaches seminar

Al maanden werd gespeculeerd over het ontslag van Van Gaal en Adriaanse denkt dat Van Gaal zelf ook al wel wist hoe de vlag erbij hing. "Een zeer aannemelijke theorie is dat er een paar maanden geleden al een gesprek met Louis is gevoerd en dat hem daarin duidelijk is gemaakt dat hij zich wel moest plaatsen voor de Champions League", zegt Adriaanse.

"United was lang in de race voor die vierde plek. Pas op de laatste speeldag was duidelijk dat ze het niet gingen redden. Toen wist Louis denk ik wel hoe laat het was."

Wat nu?

Feit is dat Van Gaal nu een jaar eerder kan rentenieren, maar gaat hij dat ook doen? "Wat hij nu wil is rust", zegt Andries Jonker, die assistent van Van Gaal was bij FC Barcelona en Bayern München. "Ik heb het een paar keer meegemaakt dat Van Gaal ergens vertrokken is. Hij zal op vakantie gaan en afstand nemen. Daarna komt dan het gevoel van 'ik wil weer aan de slag', of niet", meent Jonker.

Veel zal ook afhangen van de aanbiedingen die Van Gaal krijgt. "Want die komen er ongetwijfeld genoeg", denkt Jonker. Hij heeft al een paar keer overwogen om te stoppen en is ook een familieman, dus hij zal het privéleven weer afwegen tegen de aanbiedingen die komen."

Andries Jonker als assistent van Louis van Gaal bij Bayern München

Ajax?

Ajax misschien? Adriaanse en De Boer denken dat een terugkeer naar Amsterdam een mogelijkheid zou zijn. "Al denk ik niet dat het aan de orde is hoor", zegt De Boer. "Een jaartje zou nog wel kunnen. Maar of Ajax dat accepteert? Ja, misschien als overbruggingsjaar als de trainer die ze op de korrel hebben volgend jaar pas beschikbaar is."

Ook Adriaanse denkt niet dat Ajax Van Gaal nu gaat bellen. "Maar het is wel de enige Nederlandse club waarvoor hij nog even zou doorgaan", denkt hij. "Als Ajax belt, gaat hij nog een jaartje door."

Midden-Oosten of China?

En het Midden-Oosten of China dan? "Dat zeker niet", zegt Adriaanse. Jonker vult aan: "Die mogelijkheden heeft hij allemaal gehad en afgeslagen, vanuit de ambitie om in de absolute top te werken. Dat lijkt mij dus niet voor de hand liggend."

Adriaanse: "Misschien dat een Italiaanse topclub hem nog kan verleiden. Al heeft hij al moeite met de Engelse taal, dus ik weet niet hoe dat met zijn Italiaans zit."

Bondscoach Louis van Gaal legt het Ronald de Boer nog één keer uit

Technisch directeur?

De KNVB is ook nog steeds op zoek naar een technisch directeur. Van Gaal werd meermalen genoemd voor die functie. "Dat zou nu inderdaad ook nog kunnen", reageert Adriaanse. De Boer en Jonker denken echter niet dat Van Gaal dat wil. "Ook daar zal hij 24 uur per dag mee bezig zijn en volgens mij wordt het tijd om lekker te genieten in Portugal en Noordwijk", meent De Boer.

Jonker: "Louis is niet in staat om half werk te leveren."

Wat Van Gaal ook gaat doen, rentenieren in Portugal en Noordwijk wordt het niet, zegt Adriaanse. "Louis is geen tuinierder en ook geen postzegelverzamelaar. Drie of vier dagen in Portugal, dan heeft hij het wel weer gehad. Helaas voor Truus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl