De Turkse president Erdogan op de afsluitende persconferentie van de VN-bijeenkomst in Istanbul
NOS Nieuws

Turkije dreigt geen vluchtelingen meer terug te nemen

Turkije dreigt geen vluchtelingen meer terug te nemen totdat de EU stappen zet op het gebied van visumvrij reizen voor Turken. Dat heeft de Turkse president Erdogan gezegd op een VN-bijeenkomst in Istanbul.

Het afschaffen van de visumplicht voor Turken is een van de belangrijkste onderdelen van het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije. Daarin is ook afgesproken dat Europa illegale migranten terug kan sturen naar Turkije, in ruil voor het opnemen van Syriërs uit Turkse opvangkampen. De afgelopen weken heeft Turkije een paar honderd vluchtelingen opgenomen die illegaal naar Griekenland waren gereisd.

Erdogan had gisteren een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel. Volgens haar kan de visumplicht voor de Turken vooralsnog niet worden geschrapt, omdat de Turken niet aan alle eisen voldoen. Zo vindt Brussel de huidige definitie van terrorist in de Turkse wet te breed. Merkel zei dat verdere gesprekken nodig zijn.

De Turkse president zegt dat als die gesprekken succesvol zijn er geen probleem is. Maar als er geen vooruitgang wordt geboekt, zal het Turkse parlement het akkoord met Europa niet ratificeren, dreigt Erdogan.

Yildirim

Vandaag was ook de presentatie van de nieuwe Turkse regeringsploeg in het parlement in Ankara. Daar werd gezegd dat het land niet heeft gekregen wat het verdient op het gebied van visumvrij reizen, ondanks de inspanningen om van de deal met de EU een succes te maken, meldt persbureau Reuters.

De nieuwe premier Yildirim verklaarde bij de presentatie in het parlement dat het doel van Turkije blijft om toe te treden tot de EU en dat de gesprekken daarover worden versneld.

De Britse premier Cameron zei zondag nog dat als Turkije zo doorgaat het land wellicht in het jaar 3000 kan toetreden. Vanuit Europa is er veel kritiek op de aanpak van journalisten en anderen die het niet eens zijn met Erdogan, het beperken van de vrijheid van meningsuiting en het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl