Boksster Fontijn plaatst zich voor de Olympische Spelen

Bokster Fontijn plaatst zich voor Spelen

Boksster Nouchka Fontijn heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse, uitkomend in de klasse tot 75 kilogram, moest op de WK in Astana de kwartfinale winnen en dat deed ze.

Fontijn verloor de eerste ronde nog van de Française Erika Guerrier, maar stelde daarna orde op zaken. De daaropvolgende drie rondes gingen allemaal naar Fontijn.

Laatste kans

Voor de 28-jarige atlete was het de laatste kans om zich te plaatsen voor de Spelen. Vorige maand was Fontijn als eerste geplaatst bij het OKT in Turkije, maar verloor ze heel verrassend al in de eerste ronde.

Haar mannelijke collega Peter Müllenberg wist zich daar wel te verzekeren van een olympisch ticket. Hij zorgde ervoor dat er voor het eerst in 24 jaar weer een Nederlandse bokser actief zal zijn op de Spelen.

Fontijn is de eerste Nederlandse vrouw die zich weet te plaatsen, met de aantekening dat het vrouwenboksen pas sinds 2012 op de olympische agenda staat.

In Astana was de Rotterdamse voortvarend begonnen met 3-0 overwinningen op de Turkse Sema Caliskan en Lidia Fidura uit Polen.

In de halve finales bokst de als tweede geplaatste Fontijn donderdag tegen de Britse Savannah Marshall, die in de kwartfinales zeer verrassend won van de als derde geplaatste Chinese Li Qian. Met die overwinning plaatste ook Marshall zich voor Rio de Janeiro.