De conferentie werd vanmorgen geopend met een VR-film
NOS Nieuws

Nederland even middelpunt van techwereld, maar het draait uiteindelijk om Europa

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

"Je ziet altijd de plaatjes, maar het was nu toch ook wel heel leuk om Tim Cook in het echt te zien", vertelt Yosef Safi Harb, mede-bedenker van een app die hartritmestoornissen signaleert. Hij mocht vandaag op een conferentie in Amsterdam over start-ups de topman van Apple ontmoeten en zijn app aan hem demonstreren. Cook beloofde hem tijdens het gesprek met de juiste mensen in contact te brengen.

De conferentie van vandaag was bedoeld voor mensen als Safi Harb. Met sprekers, investeerders en andere belangstellenden die de Nederlandse start-up-wereld een nieuwe boost moeten geven. Daar wordt al anderhalf jaar door oud-EU-commissaris Neelie Kroes aan gewerkt, maar Nederland is er nog niet. De komende 4,5 jaar moet de visie verder worden uitgebouwd.

Het middelpunt

De conferentie kan de indruk geven dat Nederland even in het middelpunt van de tech-wereld is. Toch valt op dat sprekers zoals Tim Cook en Eric Schmidt (voorzitter van Google's moederbedrijf Alphabet) het vooral over Europa hadden en niet zozeer over Nederland.

Zo zei Cook dat Europa ruimhartiger om zou moeten gaan met zijn migratiebeleid. Daarmee doelt hij op de vluchtelingencrisis, waar de Europese regeringsleiders maar geen grip op weten te krijgen. Daarnaast benadrukte de Apple-topman het belang van leren programmeren op school.

Schmidt had veel kritiek op het Europese start-up-beleid. "Wij krijgen zoveel goede mensen uit Europa. Het zou goed zijn als de EU meer doet om die mensen binnen te houden." Ook hekelde hij de Europese regelgeving omtrent start-ups, die zou beter moeten worden.

Gezondheid en augmented reality

De twee topmannen keken ook nog even de toekomst in. Cook zei in gesprek met Neelie Kroes dat Apple meer wil gaan inzetten op gezondheid. Dit is iets wat Apple al langer wil en steeds meer vorm krijgt, vooral in de vorm van de Apple Watch.

Volgens Cook wordt het slimme horloge heel belangrijk om dingen in het lichaam te meten. De gadget is nu ruim een jaar te koop, maar wordt nog niet gezien als een groot succes.

Neelie Kroes en Tim Cook tijdens het vraaggesprek vanochtend

Schmidt ziet in spraakbesturing en augmented reality, waarbij de virtuele wereld in de vorm van bijvoorbeeld een bril wordt gemixt met de normale wereld de toekomst. Voorbeelden zijn de onlangs aangekondigde Google Home, een assistent voor in huis, en de Google Glass. Google werkt momenteel aan een nieuwe versie daarvan.

Een voorproefje daarvan werd getest door prins Constantijn. Hij draaide een rondje in een speciale stoel met een virtual reality-bril op. De prins zag zichzelf achter een drone aan vliegen tussen wolkenkrabbers en door hoepels.

Prins Constantijn over de kop met een VR-bril

Maar uiteindelijk ging het vandaag natuurlijk vooral om de bedrijven die hopen de nieuwe Google en Apple te worden. De hoop is natuurlijk dat ze mede door deze week inzien dat Nederland een goede plek is om een start-up te vestigen. Bekende voorbeelden zijn Booking.com en Adyen.

Meer nodig dan Nederland

Wat niet vergeten moet worden, is dat Nederland een goed vestigingsland kan zijn, maar dat alle start-ups alsnog Europa nodig hebben om echt te kunnen groeien. Wat dat betreft is het niet zo gek dat Cook en Schmidt Nederland zien als slechts een onderdeel van het grotere Europa.

Dat geldt ook voor Yosef Safi Harb. Hij belooft voorlopig nog in Nederland te blijven, maar zegt er direct bij dat hij meer nodig zal hebben om echt te groeien. Want zonder Europese expansie ben je niets als Nederlandse start-up.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl