NOS Sport

Zonder enige roei-ervaring jagen op goud in 2020

Nico Rienks en zijn zoektocht naar de ideale vrouwenacht

"Ik zag een oproep op Facebook: ‘Ben je lang? Meld je dan bij Nico Rienks'", zegt Charlotte Geers, voormalig zwemster. "Ik dacht: ik doe het gewoon, ik zie wel."

Toen ze begonnen hadden ‘de vrouwen van Nico Rienks’ geen enkele roei-ervaring, maar het doel was van begin af aan even duidelijk als hoog: goud op de Olympische Spelen.

Dat zal zeker nog niet in Rio de Janeiro zijn, want daarvoor probeert de huidige de Nederlandse vrouwenacht zich vandaag op het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern te plaatsen. De acht van Rienks, die het project op eigen initiatief is begonnen, focust zich op de Spelen over vier jaar in Tokio.

“We hebben een heel hoog roeiniveau in Nederland, maar die titel hebben we nooit gehaald”, zegt Rienks tijdens een ochtendtraining op de Bosbaan in Amsterdam. “En daar heb je nu eenmaal grote, sterke dames voor nodig. Liefst een hele boot vol.” Hij maakte er zijn missie van.

De tweevoudig olympisch kampioen begon zijn Project 2020 twee jaar terug. "Van de grond af. Niet, zoals gebruikelijk is in de Nederlandse roeisport, met gearriveerde roeiers, maar met ruwe talenten. Ervaring in het roeien was niet vereist, het voldoen aan bepaalde maatstaven daarentegen wel: geboren na 1991, 1,85 meter of langer, en rond de 80 kilo. En natuurlijk tomeloze inzet.

Uit zo’n 350 aanmeldingen is een divers groepje van zestien talenten gescout. Jonge vrouwen, afkomstig uit allerlei takken van sport, die niet eens weten of ze Tokio daadwerkelijk zullen halen. "Ik speelde waterpolo op eredivisieniveau, maar heb dat opgezegd voor het roeien", zegt Daniëlle Willemsen. "We trainen twee keer per dag, tien keer per week. Alles wijkt voor die weg naar de wereldtop."

De vrouwen weten dat ze het nog vier jaar moeten volhouden. “Het is een mooie uitdaging", klinkt Willemsen strijdlustig.

De vrouwenacht van Project 2020 tijdens een training op de Bosbaan in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl