Vluchtelingen vertrekken uit het provisorische kamp bij Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens

Vluchtelingen na maanden weg uit Idomeni, maar wat nu?

Om de vluchtelingenstroom door de Balkan een halt toe te roepen, neemt de regering van Macedonië begin dit jaar een drastisch besluit: de grens met Griekenland gaat dicht. Een besluit met dramatische gevolgen voor de vluchtelingen die door willen reizen naar Europa. Duizenden stranden bij een Grieks dorpje waar voor de crisis maar weinig mensen van hebben gehoord: Idomeni.

Het zijn vooral Syriërs, Afghanen en Irakezen die bij de Grieks-Macedonische grens stranden. Ze wachten op treinen die niet meer rijden, bij een grens die niet meer opengaat. Ondertussen houdt de vluchtelingenstroom aan, en groeit Idomeni uit tot een provisorisch tentenkamp.

Het kamp breidt zich aanvankelijk met de dag uit en de sfeer wordt er daardoor niet beter op. Er ontstaan opstootjes met de politie, en ook onderling gaat het geregeld mis. Hekken worden omver getrapt, maar ver komen de vluchtelingen niet.

Om de vluchtelingen tegen te houden, zijn de Macedoniërs een paar maanden eerder al begonnen met de bouw van een hek. Dat blijkt niet voldoende, en daarom wordt vijf meter achter het eerste hek een tweede hek gebouwd, afgezet met prikkeldraad. Nog maar mondjesmaat mogen vluchtelingen de grens over.

Idomeni: maanden van ontbering en wanhoop in tentjes

Naarmate de winter vordert verslechtert de situatie in Idomeni met de dag. De vluchtelingen leven onder erbarmelijke omstandigheden. Het is er koud en nat; mensen leven er in de modder. Zo nu en dan wordt het grenshek bestormd. Vaak reageert de Macedonische grenspolitie met traangasgranaten en rubberkogels.

Om aan de situatie in het kamp een einde te maken, wordt het kamp nu ontruimd. De omstandigheden in Idomeni zijn niet al te best en de regering wil dat de mensen voorlopig gaan wonen in de kampen met betere voorzieningen in de buurt van Thessaloniki.

Journalisten zijn niet meer welkom, maar gisteravond lukte het NOS-correspondent Marcel van der Steen toch om het kamp binnen te komen.

Ik wil niet vechten. Ik ben hier te gast, en ik wil een goede gast zijn.

Vluchteling in Idomeni

"Op het eerste gezicht is het een avond als alle andere, de afgelopen maanden", zegt Van der Steen. "Mensen zitten bij hun tent. Hier en daar brandt een vuurtje. Maar er is ook veel onrust, want mensen weten niet wat er gaat gebeuren en waar ze morgen heen gaan."

Velen willen niet naar een ander kamp. "Dan worden we misschien vergeten en worden we een nummer", zegt een asielzoeker tegen Van der Steen. "Maar als de politie zegt dat we moeten gaan, zit er niets anders op. Ik wil niet vechten. Ik ben hier te gast, en ik wil een goede gast zijn."

Van der Steen heeft het kamp de afgelopen maanden vaak bezocht en legt uit waarom mensen niet weg willen. "Wat ze in de nieuwe kampen inleveren is privacy. Dat is misschien moeilijk voor te stellen in een modderkamp waar mensen in tentjes dicht op elkaar zitten, maar ze hebben een eigen plek. Zo moet je de dekens waar mensen op zitten zien als hun woonkamer. De schoenen moeten ook uit als je daarop stapt."

In de nieuwe kampen moeten vluchtelingen in veel gevallen meer delen. "Meer mensen in een tent of in een gebouw. Dan raak je die eigen plek kwijt."

Ook de media-aandacht die er is voor Idomeni, wordt in de nieuwe kampen waarschijnlijk minder. Dat weten de vluchtelingen ook, zegt Van der Steen. "Nu zitten er ruim 8000 mensen onder slechte omstandigheden in Idomeni. Als we de Griekse overheid mogen geloven worden die omstandigheden beter. Minder mensen in een kamp en betere voorzieningen. De vluchtelingen zijn bang dat daardoor de aandacht voor hun problemen verslapt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl