'Nederlandse start-ups staan beter op de kaart dan ooit tevoren'
Grote namen uit de Amerikaanse techwereld zijn vandaag in Amsterdam voor een groot start-up-evenement. Topman Tim Cook van Apple, Eric Schmidt van Google en topmensen van Airbnb en Uber. Maar de sprekers komen ook uit Nederland zelf, zoals Steven Schuurman van Elastic Search.
Het festival in de Beurs van Berlage werd vanmorgen geopend door prins Constantijn, die onder meer een virtualrealitybril testte.
Het bedrijf van Schuurman is een van de weinige Nederlandse start-ups die in een paar jaar is uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf. Sommigen schatten de waarde zelfs op meer dan een miljard euro. De eigenaar zelf ontkent noch bevestigt dat. "Officieel mogen wij daar geen uitspraken over doen."
In 2004 was het nog heel ingewikkeld om geld op te halen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.
Toch kent lang niet iedereen zijn bedrijf, dat software maakt om grote hoeveelheden data op te slaan en te kunnen analyseren. "En dat lost blijkbaar een paar grote problemen op in de IT-sector vandaag de dag." Een van zijn klanten is Netflix.
Hoewel hij dus zelf een groot bedrijf leidt, blijft het bijzonder voor Schuurman om de grote namen in de techwereld te spreken. "Iedereen die werkt in de tech-industrie en daarbuiten kent die producten en de namen die daarbij horen. Dat zijn mensen met een bijzonder verhaal, dus uiteraard is het bijzonder om die tegen het lijf te lopen. Toch is het maar de vraag of dat lukt vandaag."
Nederland staat er steeds beter voor op het gebied van start-ups, zegt Schuurman. "Toen ik mijn eerste bedrijf oprichtte in 2004, was het heel ingewikkeld om geld op te halen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Die hadden weinig trek om daarin te investeren. Dat is compleet veranderd."
Ik zou het toch wel heel leuk vinden om te weten of hij onze software kent.
Wat daarbij heeft geholpen is dat er veel jonge ondernemingen zijn die hard aan de weg timmeren. "Daardoor staat Nederland veel beter op de kaart dan ooit tevoren."
Schuurman spreekt na de speech van Tim Cook. Als hij hem tegen het lijf loopt, heeft hij wel een vraag aan de Apple-topman. "Ik zou het toch wel heel leuk vinden om te weten of hij onze software kent. Als hij nee zegt, dan moet hij maar eens met zijn ontwikkelaars praten, want het wordt wel uitgebreid gebruikt", zegt hij lachend.