Verwoestingen na de explosies in de stad Jableh
NOS Nieuws

Syrië haalt uit naar Turkije, Qatar en Saudi-Arabië

De Syrische regering zegt dat Turkije, Qatar en Saudi-Arabië achter de bomaanslagen van gisteren zitten. Het staatspersbureau Sana meldt dat er sprake is van een serieuze escalatie die de vredesonderhandelingen verstoort.

Bij de aanslagen in de kustplaatsen Tartus en Jableh kwamen volgens Sana zeker 78 mensen om het leven. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gaat zelfs uit van meer dan 145 doden.

De terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Die werden gepleegd in het gedeelte van Syrië waar president Assad nog stevig de touwtjes in handen heeft. Vergeleken met de rest van het land is het er relatief veilig.

Boze brief

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanslagen in een brief aan de Verenigde Naties scherp veroordeeld. Het ministerie beschuldigt Turkije, Qatar en Saudi-Arabië van steun aan "de extremisten".

De drie landen steunen in Syrië verschillende rebellengroepen, maar doen dat onder de paraplu van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl