Louis van Gaal wordt omhelsd door collega Slaven Bilic voor het duel met West Ham United (3-2 nederlaag)
NOS Voetbal

Van Gaal heeft nooit kunnen overtuigen bij Manchester United

De finale van de FA Cup was de laatste wedstrijd van Louis van Gaal als trainer van Manchester United. Hij vertrekt bij de Engelse club. José Mourinho wordt waarschijnlijk zijn opvolger.

Al maanden hing het nieuws vanwege tegenvallende resultaten in de lucht, maar de club heeft het nu bevestigd. Zijn periode bij United was een van de moeizaamste die de 64-jarige Amsterdammer in zijn loopbaan heeft meegemaakt.

De geest van Sir Alex

Er ging een schok door de voetbalwereld toen Sir Alex Ferguson in 2013 bekendmaakte dat hij na 27 seizoenen ging stoppen als trainer van Manchester United. Voor de opvolging werd volop gespeculeerd over grote namen, maar uiteindelijk viel de keuze op David Moyes, die overkwam van Everton.

De erfenis van Ferguson bleek te zwaar voor de Schot. Een paar weken voor het einde van het seizoen werd Moyes met pek en veren de laan uitgestuurd. De Engelse grootmacht eindigde als zevende, de slechtste klassering ooit in de Premier League.

Sir Alex Ferguson neemt plaats op de tribune voor het Premier League-duel tussen Manchester City en Manchester United

Godsgeschenk

Die schande drukte zwaar op de schouders van directeur Ed Woodward. Hij moest op zoek naar een grote naam, een toptrainer met een imposante erelijst. De absolute top, met minder kon hij niet aankomen bij de familie Glazer, de Amerikaanse eigenaars van United.

Louis van Gaal kwam als een godsgeschenk voor Woodward. De onverwachte derde plek van het Nederlands elftal op het WK in Brazilië zorgde voor hoge verwachtingen. Toen Louis van Gaal eenmaal was aangesteld, konden de Mancunians hun geluk niet op.

  • EPA
    Een gigantisch billboard verwelkomt Louis van Gaal als die in de zomer van 2014 trainer wordt van Manchester United
  • EPA
    Van Gaal wordt omarmd in Old Trafford bij zijn eerste wedstrijd

Die roes werd verlengd in een voortreffelijke voorbereiding, waarin topclubs als Real Madrid en Internazionale werden weggetikt met fris voetbal.

Toen Louis van Gaal op 16 augustus zijn opwachting maakte op Old Trafford voor zijn eerste thuisduel in de Premier League tegen Swansea City, stonden de fans al voor het eerste fluitsignaal op de banken.

Twijfels

Dat was meteen het hoogtepunt van de wedstrijd voor de Mancunians. Swansea City was erop gebrand het feestje te verstoren; de Welshmen wonnen met 1-2. Het was de opmaat voor de slechtste seizoensstart in 25 jaar.

Pas in de vierde wedstrijd wist United te overtuigen: 4-0 tegen Queens Park Rangers. Een wedstrijd later leed United echter weer een beschamende 5-3 nederlaag tegen Leicester City, toen nog een staartclub in de Premier League. En dan werd het grote United ook nog met grote cijfers uit de League Cup gekegeld door vierdedivisieclub MK Dons (4-0).

Toen al begonnen de beleidsmakers zenuwachtig te worden. Was Van Gaal dan toch niet de juiste keuze?

  • .
    Vanaf het begin had Van Gaal al een moeizame relatie met de pers
  • getty images
    Van Gaal ging op bezoek bij Midtjylland met 2-1 onderuit
  • Pro Shots
    Bevlogen Van Gaal coacht zijn ploeg in de moeizaam gewonnen wedstrijd tegen degradant Norwich City
  • ProShots
    Van Gaal wint zijn eerste prijs bij United, de FA Cup. Later blijkt dat het zijn laatste wedstrijd was

Haat-liefde

Die twijfel heeft hij nooit helemaal weg kunnen nemen bij de supporters, de spelers en de pers. Met de altijd vileine Britse journalisten had hij een haat-liefde verhouding. Als hij vond dat de Britse pers te veel suggereerde, liet hij dat duidelijk weten tijdens persconferenties. Maar met zijn steenkolenengels kreeg hij wel altijd de lachers op zijn hand.

Van Gaal: I tell Man Utd players to get horny

Langzaam begonnen de resultaten te komen, maar titelkandidaat is United nooit geweest. Daarvoor was het spel te vlak, te voorzichtig en veel te wisselvallig. Ook werd Van Gaal vaak bekritiseerd vanwege zijn trainingsregime, dat veel te zwaar zou zijn. Op het dieptepunt waren meer dan twintig spelers tegelijkertijd geblesseerd.

Uiteindelijk bleek de vierde plek het hoogst haalbare. De doelstelling voor het eerste seizoen was behaald: een plek in de Champions League. Met een fitte selectie was hij kampioen geworden, claimde Van Gaal.

Mourinho-sjaals

In zijn tweede jaar werd Van Gaal met de neus op de feiten gedrukt. In december werden de messen geslepen. In de Champions League-groep met PSV, VfL Wolfsburg en CSKA Moskou eindigde Van Gaal als derde.

Hij verloor drie keer en speelde drie keer gelijk in die maand. Na het 2-0 verlies tegen Stoke City op Tweede Kerstdag werden de eerste sjaals met het aangezicht van José Mourinho gebreid.

  • AFP
    In december 2015 zijn rond Old Trafford sjaals te koop met de beeltenis van Jose Mourinho
  • AFP
    In de zomer van 2014 was Louis van Gaal nog razend populair in Manchester

Het ontslag van Van Gaal werd week-in-week-uit aangekondigd in de Engelse kranten, maar directeur Woodward liet zich niet in zijn kaarten kijken. Ook niet na de kansloze uitschakeling in de kwartfinales van de Europa League door aartsrivaal Liverpool.

E-mails

Moeizaam worstelde United zich naar de vijfde plaats in de competitie, maar ook naar de finale van de FA Cup. Op Wembley pakte Van Gaal de enige tastbare prijs in een periode zijn die veel Mancunians zullen willen vergeten. Supporters en spelers.

De gezaghebbende krant The Guardian onthulde maandag dat de spelers een aantal keer op het punt stonden te muiten uit onvrede over de speelwijze en de manier van werken van Van Gaal.

Van Gaal: ook de fans zijn blij met Louis van Gaal

Na klachten over de bikkelharde persoonlijke kritiek op individuele spelers tijdens de nabespreking - "Een kruisiging" - zouden de routiniers Wayne Rooney en Michael Carrick op Van Gaal zijn afgestapt. Of het niet ietsje minder kon?

Daarop begon Van Gaal persoonlijke e-mails te sturen naar de spelers met hun tekortkomingen. Om te controleren of de spelers zijn kritiek wel tot zich namen, kreeg de coach automatisch bericht zodra de e-mail geopend werd en ook wanneer die weer gesloten werd.

Volgens The Guardian bleef het gewenste effect uit. Spelers openden de e-mail op hun telefoon en gingen vervolgens iets anders doen.

Erfenis van Van Gaal

Wellicht dat het oordeel over de periode-Van Gaal in Manchester milder wordt met het verstrijken van de tijd. Zijn belangrijkste erfenis: de jeugd.

Marcus Rashford maakt het winnende doelpunt tegen Manchester City

Ondanks een oorlogskas van ruim 300 miljoen euro om zijn ploeg te versterken, waren het juist de jonkies die overtuigden. Jesse Lingard (23), Marcus Rashford (18) en Timothy Fosu-Mensah (18) zijn de namen van de toekomst. José Mourinho gaat er waarschijnlijk veel plezier aan beleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl