Merkel en Erdogan spraken elkaar tijdens een VN-conferentie in Istanbul
NOS Nieuws

Merkel: visumvrij reizen voor Turken komt later

De EU-vrijstelling van de visumplicht voor Turken kan volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschijnlijk niet van kracht worden op 1 juli. Merkel had in Istanbul een ontmoeting met de Turkse president Erdogan. Volgens de Duitse bondskanselier heeft Turkije aan sommige van de 72 voorwaarden voor visumvrij reizen nog niet voldaan.

Een van de voorwaarden is de herziening van de omstreden terreurwetgeving. Turkije moet voor eind volgende week zijn anti-terreurwetten in lijn brengen met de Europese standaard. Het is een van de voorwaarden die de EU heeft gesteld aan het schrappen van de visumverplichting.

Zo vindt Brussel de definitie van terrorist in de huidige wetgeving te breed, waardoor de autoriteiten bijvoorbeeld ook kritische journalisten kunnen vastzetten. De EU zet daarom nog steeds vraagtekens bij de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Turkije.

Bezorgd

Op de Duitse televisie zei Merkel dat Turkije op alle punten aan de eisen moet voldoen. In het gesprek zou Erdogan hebben gezegd dat hij op korte termijn geen verandering op dit punt verwacht.

De Duitse bondskanselier uitte ook haar bezorgdheid over het recente besluit van het Turkse parlement een grote groep parlementariërs hun onschendbaarheid te ontnemen.

'Dubbele moraal'

Een woordvoerder van president Erdogan klaagt over de dubbele moraal van de EU en zegt dat Turkije eist dat Brussel zich houdt aan zijn deel van de afspraak. Anders komt Ankara met drastische maatregelen, zoals het opschorten van de douane-unie.

Die unie houdt in dat er geen tarieven meer worden geheven op onderlinge handel. Ook worden andere afspraken met de EU tegen het licht gehouden, zei een economisch adviseur van Erdogan tegen de Turkse zender TRT.

Merkel zegt dat ze nog steeds van plan is zich te houden aan haar deel van de overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie om de instroom van migranten in Europa terug te dringen. De vrijstelling van de visumplicht voor Turken is een belangrijk onderdeel van de vluchtelingendeal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl