Alexander Van der Bellen
NOS Nieuws

Rechts-populist Hofer verslagen bij presidentsverkiezingen Oostenrijk

In Oostenrijk heeft Alexander Van der Bellen de presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken behaalde Van der Bellen 50,3 procent van de stemmen. Zijn tegenstrever Norbert Hofer, van de rechts-populistische FPÖ, kreeg 49,7 procent. Het verschil is 31.026 stemmen.

Van der Bellen is gekozen voor een termijn van zes jaar. Hij is lid van de Groenen, maar deed mee als onafhankelijke kandidaat. Na het tellen van de stemmen gisteren had Van der Bellen nog zo'n 144.000 stemmen minder dan Hofer. Vandaag zijn ook de ruim 700.000 stemmen geteld die per post zijn binnengekomen. Die gaven de doorslag.

In zijn overwinningstoespraak zei Van der Bellen dat hij in de komende jaren een verbindende rol wil spelen. "De ene helft van Oostenrijk is net zo belangrijk als de andere", zei hij, verwijzend naar het kleine verschil in stemmen.

'Ik wil een president zijn voor iedereen'

Hofer heeft zijn nederlaag toegegeven. "Natuurlijk stemt dit mij droevig. Ik was graag president geworden van dit prachtige land", schrijft hij in een verklaring op Facebook.

Na de eerste ronde van vorige maand ging de strijd nog tussen twee kandidaten. Toen was al duidelijk dat Oostenrijk voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een president zou krijgen die niet van een van de twee middenpartijen was.

Het presidentschap in Oostenrijk is geen louter ceremoniële functie. Hofer had gedreigd de centrum-linkse coalitie naar huis te sturen als die er niet in slaagt de problemen rond de migratie op te lossen. Van der Bellen heeft gezegd dat hij zal weigeren een kanselier van de FPÖ te beëdigen, zelfs als die partij de parlementsverkiezingen over twee jaar wint.

De angst voor een rechts-populistische president bleek uiteindelijk toch te groot.

Correspondent Judith van de Hulsbeek

Hofer stond aanvankelijk ver voor in de peilingen, benadrukt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Maar uiteindelijk hebben veel politici maar ook bijvoorbeeld acteurs het volk opgeroepen om tegen Hofer te stemmen. Dat leidde tot een nek-aan-nekrace en uiteindelijk tot de overwinning voor Van der Bellen. De angst voor een rechts-populistische president bleek uiteindelijk toch te groot."

Volgens Van de Hulsbeek zijn de verschillen groot tussen Van der Bellen en Hofer. "Van der Bellen is een bedachtzame, zachtaardige man. Hij is pro-Europa en voor het helpen van vluchtelingen. Hij wil mensen met elkaar verbinden en niet buitensluiten. In dat opzicht is hij het tegenovergestelde van Hofer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl