Stef Clement
NOS Wielrennen

IAM Cycling stopt, Clement moet nieuwe ploeg zoeken

Stef Clement moet op zoek naar een nieuwe ploeg. Na dit seizoen trekt de Zwitserse sponsor IAM zich terug uit de wielersport omdat er geen geschikte co-sponsor gevonden is. De ploeg begon in 2013 als continentale ploeg, sinds 2015 heeft een IAM Cycling een World Tour-licentie. Matthias Brändle en Mathias Frank zijn de bekendste namen van de ploeg.

De 33-jarige Clement is bezig aan zijn derde seizoen bij IAM. Hij is verrast dat de sponsor zich terugtrekt. "IAM Cycling begon als opleidingsteam voor jonge Zwitserse renners, met de focus op de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Romandië. Toch durven ze het nu niet aan om een niveau terug te gaan of met een kleiner budget te werken. Dat past niet in die strategie. Er is geen langetermijnvisie."

Stef Clement op weg naar zilver bij de Europese Spelen in 2015

IAM heeft te vroeg een World Tour-licentie gekregen, denkt Clement. "Daar hadden ze niet het soort renners voor."

Een World Tour-ploeg is namelijk verplicht om aan de start te staan in een groot aantal wedstrijden. Naast de grote Europese koersen moeten de ploegen ook deelnemen aan wedstrijden als de Ronde van Qatar en de Tour Down Under.

"Ik heb het najaar van 2014 gekozen voor een continentale ploeg, waar ik mijn ervaring kwijt kon maar ook nog vrijheid zou hebben. Toen ze de World Tour-licentie kregen, veranderde dat wel."

Prestaties Stef Clement

WedstrijdenPlaats
NK tijdrijden, 2006, 2007, 2009, 20111e
WK tijdrijden, 20073e
Olympische tijdrit, 20089e
Zesde etappe Dauphiné, 20091e
Zesde etappe Ronde van Catalonië, 20141e
Tijdrit Europese Spelen, 20152e

Nog niet klaar

"Toen Belkin zich eind 2014 terugtrok als sponsor had ik bij die ploeg kunnen blijven, maar ik koos voor het avontuur. Ik nam de gok en weet dat ik met de consequenties moet omgaan."

Clement heeft nu de tijd om na te denken wat hij volgend jaar wil. "De afgelopen maanden heb ik wel getwijfeld of ik nog door wilde in de wielersport. Maar ik heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben. Ik ben een teamplayer. Ik heb jarenlang voor jongens als Robert Gesink en Steven Kruijswijk gereden, maar hetzelfde werk doe ik met veel plezier voor Mathias Frank."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl