NOS WielrennenAangepast

FBI-rechercheur jaagt op Armstrong

door Wybren de Boer, redacteur Studio Sport

Hij geldt als een van de iconen van de moderne sport: Lance Armstrong. De Amerikaan die midden jaren negentig genas van kanker en nadien zeven keer de Tour de France won, wordt door zijn miljoenen fans welhaast beschouwd als een heilige.

Armstrong hield zich naar eigen zeggen immer verre van doping, maar daaraan wordt nu getwijfeld.

Voormalig FBI-rechercheur

Sinds juni 2010 is in Amerika een onderzoek gaande naar mogelijk dopinggebruik door Armstrong en zijn vroegere teamgenoten bij US Postal.

Dat onderzoek staat onder leiding van voormalig FBI-rechercheur Jeff Novitzky, die enkele jaren geleden naam maakte door een omvangrijk dopingnetwerk in de Amerikaanse atletiek en het honkbal bloot te leggen.

Als gevolg van die zaak, bekend geworden onder de naam Balco-schandaal, werden onder anderen atlete Marion Jones en honkbalvedette Barry Bonds ontmaskerd. Jones moest haar olympische titels inleveren en kreeg zes maanden gevangenisstraf. Bonds moet later dit jaar voor de rechtbank verschijnen vanwege meineed tijdens het onderzoek naar de Balco-affaire.

Bekentenis Landis

De Amerikaanse federale overheid besloot tot een onderzoek naar Armstrong na bekentenissen van diens vroegere ploeggenoot Floyd Landis, begin vorig jaar.

US Postal, dat van 1998 tot 2004 sponsor was van Armstrongs ploeg, is een Amerikaanse overheidsinstelling en het gebruik van overheidsgeld voor doping is volgens de Amerikaanse wet strafbaar.

Landis, die in 2006 zijn Tour-zege moest inleveren vanwege een positieve dopingtest, gaf na jarenlange ontkenningen in mei 2010 toe tijdens zijn carrière veelvuldig doping te hebben gebruikt.

Hij stuurde emails naar de Amerikaanse wielerbond en het Amerikaanse anti-dopingagentschap en herhaalde zijn beschuldigingen in een interview met de Wall Street Journal. Landis zei dat hij in zijn jaren bij US Postal (2002-2004) door Armstrong en ploegleider Johan Bruyneel in contact was gekomen met doping.

Andreu ondervraagd

Jeff Novitzky heeft inmiddels veel personen die in het verleden met Armstrong te maken hebben gehad ondervraagd. Onder hen zijn vroegere verzorgster Emma O'Reilly en oud-ploeggenoot Frankie Andreu.

Zij beweerden eerder al, nog voor de bekentennisen van Landis, dat Armstrong doping zou hebben gebruikt. Ook is Novitzky een week in Frankrijk geweest, waar hij onder andere heeft gesproken met vertegenwoordigers van de Italiaanse, Spaanse en Belgische anti-dopingagentschappen.

De verwachting is dat Novitzky zijn onderzoek begin dit jaar zal afronden. Dan ook zal duidelijk worden of de Amerikaanse overheid een officiële aanklacht zal indienen tegen de zevenvoudig Tour-winnaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl