Het is nu de beurt aan de 'straatvechter' Jos van Rey
Hugo van der Parre
Researchredacteur
Hugo van der Parre
Researchredacteur
In de rechtszaak rond de Roermondse oud-VVD-wethouder Jos van Rey is het vandaag de beurt aan de verdediging. Advocaat Gitte Stevens zal namens Van Rey bepleiten dat haar cliënt onschuldig is aan ambtelijke corruptie, lekken uit een sollicitatieprocedure, witwassen en verkiezingsfraude. Ook Van Rey zelf zal zich waarschijnlijk niet onbetuigd laten.
Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar celstraf geëist tegen Van Rey, omdat justitie het bewezen acht dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan alle aanklachten.
De afgelopen weken heeft Jos van Rey al meerdere keren duidelijk gemaakt hoe hij over de zaak denkt: hij is onschuldig. Van Rey erkent dat hij informatie heeft doorgegeven aan burgemeesterskandidaat Ricardo Offermans, maar noemde dat 'klankborden', overleg binnen een politieke partij. "Dat is heel normaal, dat doet iedereen", zei hij.
Men heeft niets. Men heeft alles bij elkaar geraapt en gedacht: die man die mag niet meer terugkomen.
Wat betreft de ambtelijke corruptie, de hoofdaanklacht, stelt Van Rey dat hij alleen met projectontwikkelaar Piet van Pol op reis ging omdat ze al tientallen jaren beste vrienden zijn.
Volgens Van Pol en Van Rey werd er op die reizen niet over zaken gesproken, want "dat is niet gezellig". Van Pol heeft geen kosten gemaakt voor zijn vriend: de privéjet vloog immers toch en de hotelsuite met meerdere slaapkamers was al betaald. Van omkoping is dus geen sprake, zegt Van Rey.
De oud-wethouder reageerde twee weken geleden woedend op de strafeis van twee jaar cel. "Men heeft niets. Men heeft alles bij elkaar geraapt en gedacht: die man die mag niet meer terugkomen. Ik ben gelukkig een straatvechter en dat zal ik nu nog meer moeten worden. Wat hier gebeurt, is in de Nederlandse geschiedenis te absurd voor woorden."
Ik heb altijd transparant gehandeld, met het belang van de stad Roermond of van de provincie Limburg voorop.
Zijn advocaat Gitte Stevens zei toen: "Het is natuurlijk een camouflage-eis. Het OM tracht te verhullen dat ze eigenlijk geen zaak heeft. Er wordt door het stellen van deze hoge eis nog wat gewicht in de zaak gebracht. Mijn cliënt stelt brandschoon te zijn. Er is geen sprake van beïnvloeding, er is geen sprake van omkoping en er is ook geen sprake van ronselen of iets anders dat met de verkiezingen foutief zou zijn."
Het OM meent dat Van Rey en de twee medeverdachten, Van Pol en oud-wethouder Schreurs, vooral aan hun eigen belangen hebben gedacht. Van Rey ontkent dat fel. "Ik heb altijd transparant gehandeld, met het belang van de stad Roermond of van de provincie Limburg voorop. Nooit mijn eigen belang. Nooit!"
De rechtbank doet vermoedelijk in de tweede helft van juni uitspraak.