Demonstranten in Athene uiten hun ongenoegen over de nieuwe maatregelen
NOS Nieuws

Griekenland keurt opnieuw hervormingen goed

Het Griekse parlement heeft opnieuw een reeks hervormingen goedgekeurd om te voldoen aan de eisen van zijn geldschieters. De nieuwe hervormingen bestaan onder meer uit belastingverhogingen en een fonds dat het beheer voert over bijna alle staatsbezittingen. Eerder deze maand werden al hervormingen van de pensioenen en de inkomstenbelasting goedgekeurd.

Tijdens de stemming werd buiten het parlementsgebouw in Athene geprotesteerd tegen de nieuwe maatregelen. Door de belastingverhogingen worden onder meer benzine, tabaksproducten, het gebruik van internet en onroerend goed duurder. De coalitie onder leiding van premier Tsipras' partij Syriza keurde ook een noodmechanisme goed. Dat treedt in werking als de Grieken de door de geldschieters geëiste doelen niet halen. Dan volgen automatisch extra bezuinigingen.

Dinsdag komen de EU-ministers van Financiën bijeen om opnieuw te praten over de noodsteun aan Griekenland. Het land heeft het geld hard nodig. Over twee maanden moet 3,5 miljard euro aan leningen worden afgelost aan onder andere het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Premier Tsipras zei in het parlement dat de Grieken zich aan hun beloften houden en dat het nu aan de Europese leiders is om hun beloftes na te komen.

De gesprekken met Griekenland over nieuwe leningen en de voorwaarden daarvan duren al maanden. Dat komt mede doordat het IMF en de EU het niet eens zijn. Duitsland wil geen nieuwe leningen aan de Grieken verstrekken zonder IMF-deelname. IMF-topvrouw Lagarde wil dat de schuld van de Grieken wordt geherstructureerd door of kwijtschelding van schulden of aanpassing van de hoogte van de rente op of de looptijd van leningen. Tot nu toe voelen de Duitsers daar niets voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl