Aanhangers van de ELAM-partij bij een demonstratie tegen een Europees steunpakket
NOS Nieuws

Extreem-rechtse partij in parlement Cyprus

Bij de parlementsverkiezingen in Cyprus heeft de extreem-rechtse ELAM-partij waarschijnlijk twee zetels gewonnen. Het is de eerste keer dat de partij in het parlement komt.

De ELAM-partij haalde de kiesdrempel maar nauwelijks. Omdat de opkomst voor de verkiezing historisch laag was, kon de partij toch twee zetels veroveren.

De lage opkomst wordt geweten aan teleurstelling onder de kiezers in de Cypriotische politiek. Volgens analisten moet een stem op ELAM worden gezien als een proteststem. ELAM-stemmers zijn vooral boos over de aanpak van de economische crisis en de hoge werkloosheid.

De conservatieve Democratische Coalitie-partij van president Nicos Anastasiades heeft waarschijnlijk 31 procent van de stemmen gekregen. De communistische partij AKEL haalde ongeveer een kwart van de 56 zetels. In totaal zitten er acht partijen in het Cypriotische parlement. De samenstelling van het kabinet verandert niet. Dat gebeurt pas na de presidentsverkiezingen van 2018, als er een nieuwe regering wordt geformeerd.

Gouden Dageraad

ELAM heeft zich positief uitgesproken over de coup die de Griekse oud-dictator Dimitrios Ionnidis in 1974 pleegde. De coup leidde tot een Turkse invasie van het eiland. De gesprekken over een mogelijke hereniging van het noordelijke Turks-Cyprus en het Griekse deel van Cyprus zijn een belangrijk thema bij de verkiezingen.

Leden van de nationalistische partij hebben banden met de Griekse extreem-rechtse partij Gouden Dageraad. Enkele minuten na de bekendmaking van de exitpolls feliciteerde Nikos Michaloliakos, de leider van Gouden Dageraad, ELAM met de winst.

Vorig jaar werden vier leden van ELAM gearresteerd nadat zij vuurwerk en stenen naar auto's van Turkse Cyprioten hadden gegooid. De partij ontkent dat ze betrokken waren bij het geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl