NOS NieuwsAangepast

Spanje verwerpt bestandsaanbod ETA

De Spaanse regering heeft het aanbod van de ETA voor een permanent bestand van de hand gewezen. Het aanbod van de Baskische terreurgroep werd vanochtend gedaan.

De Spaanse regering is ontevreden omdat er in de verklaring niet wordt gesproken over het inleveren van de wapens en de opheffing van de groep. Vicepremier Rubalcaba heeft geëist dat er een definitief en onomkeerbaar eind komt aan alle activiteiten van de ETA.

De beweging is de afgelopen tijd verzwakt doordat veel leden zijn gearresteerd en doordat de steun in het Baskenland is teruggelopen.

Videoboodschap

De Baskische terreurgroep maakte vanochtend via een een videoboodschap en een verklaring (.pdf) in de Baskische krant Gara dat ze voorgoed de wapens neerleggen. In een verklaring staat dat het bestand door de internationale gemeenschap gecontroleerd moet worden.

De ETA zinspeelde al langer op een blijvende wapenstilstand. De leider van de politieke vleugel van de ETA maakte eind december al bekend dat hij bereid was het geweld definitief op te geven.

Vreedzame strategie

Vanuit de gevangenis zei hij dat er via een vreedzame strategie gewerkt moet worden aan een onafhankelijke Baskische staat.

Het is niet de eerste keer dat de ETA een permanent staakt-het-vuren afkondigt. De vorige keren kwam daar niets van terecht omdat de leden zich er vervolgens niet aan hielden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl