Een sherpa wijst Camp IV aan, waar Arnold is overleden
NOS Nieuws

Sjerpa's gaan lichaam Arnold naar beneden dragen

Het lichaam van de overleden Nederlandse klimmer Eric Arnold wordt terug naar Nederland gebracht, maar dat is geen sinecure. Arnold overleed gisteren in een kamp vlak onder de top van de Mount Everest, die hij even daarvoor had bedwongen.

Het beklimmen van de hoogste berg op aarde lukt niet in één keer, daarom zijn op verschillende hoogtes kampen ingericht. Camp IV, het kamp waar Arnold overleed, ligt op een hoogte van 7920 meter. De lucht is daar zo ijl dat er vrijwel geen helikopters kunnen landen.

Daarom moet het lichaam van Arnold door sjerpa's naar beneden worden gedragen. Dat gebeurt waarschijnlijk op z'n vroegst vanaf dinsdag of woensdag.

Direct naar ziekenhuis

Pas in Camp II, op 6,5 kilometer hoogte, kan het lichaam per helikopter worden opgehaald. Vanaf de Mount Everest vliegt de helikopter dan direct naar het ziekenhuis in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Daar wordt het lichaam onderzocht.

Behalve Arnold overleed gisteren ook een Australische vrouw in de buurt van Camp IV. Omdat beiden overleden in of vlak bij een kamp, kunnen hun lichamen worden geborgen. Waren ze hoger op de berg verongelukt, dan was berging zo goed als onmogelijk geweest. Op de flanken van de Everest liggen naar schatting zo'n 200 lichamen van verongelukte klimmers, sommige bijna honderd jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl