Teleurstelling bij spits Ruud Boymans
NOS Voetbal

Grijpt FC Utrecht voor de derde keer mis?

Op de kantoren van FC Utrecht is het al weken alarmfase één. Terwijl de selectie zich voorbereidde op de play-offs, waarin vandaag de climax wordt bereikt tegen Heracles, probeerde de directie een enorme kater te voorkomen. De dreigende uitsluiting van Europees voetbal hield de gemoederen bij de clubleiding behoorlijk bezig. Hopende op een positief eindresultaat hield de directie het conflict met de licentiecommissie binnenskamers.

Vrijdagnacht barstte alsnog de bom. De club kon niet langer ontkennen dat er een serieus probleem bestond met de licentiecommissie van de KNVB. De Domstedelingen komen volgens de licentiecommissie niet in aanmerking voor een UEFA-licentie. En dat terwijl de ploeg van Erik ten Hag op het punt staat Europees voetbal af te dwingen.

Opleidingsvergoedingen

FC Utrecht heeft wel een garantstelling van vier miljoen euro afgegeven voor de Europese licentie, maar er is onenigheid ontstaan over opleidingsvergoedingen van enkele spelers aan vroegere clubs. FC Utrecht dacht zelf aan alle onderdelen van de aanvraag te hebben voldaan.

De club laat het er niet bij zitten en heeft zich gemeld bij de beroepscommissie van de KNVB. Die zaak zal komende week dienen, omdat de definitieve lijst van de KNVB vóór 31 mei naar Zwitserland moet.

Gaat de droom van clubeigenaar Frans van Seumeren in rook op?

Mocht FC Utrecht de beroepszaak komende week verliezen, dan zijn de druiven uiterst zuur. In het bijzonder voor trainer Erik ten Hag en de spelersgroep. Hij stond al twee keer eerder dit seizoen op de drempel van Europees voetbal. In de bekerfinale lag een ticket voor de groepsfase van de Europa League voor het grijpen. Maar Utrecht verloor in De Kuip kansloos van Feyenoord.

Op de slotdag van de competitie lag er opnieuw een kans op Europees voetbal. Een 3-0 overwinning op AZ zou een ticket tot de voorronden van de Europa League hebben opgeleverd. Maar een overwinning bleef uit; Utrecht ging zelfs met 3-1 onderuit in de Galgenwaard.

Zondagmiddag komt de derde kans van het seizoen. Na de 1-1 donderdagavond in Almelo tegen Heracles heeft de ploeg van Erik ten Hag de beste papieren op Europees voetbal. Maar sinds vrijdag is de vraag natuurlijk wat die 'prijs' nu precies waard is?

Bart Ramselaar (l) en trainer Erik ten Hag

Erik ten Hag weet als geen ander dat dit het moment is voor FC Utrecht om te oogsten. De trainer/technisch directeur weet dat er voor vier, vijf spelers serieuze belangstelling is. Keeper Robbin Ruiter heeft nog een contract voor een seizoen en zal komende zomer ongetwijfeld vertrekken.

Timo Letschert, die eerder dit jaar werd geselecteerd voor Oranje door Danny Blind, wordt nadrukkelijk gevolgd in Duitsland en wil zijn contract ook niet verlengen in Utrecht.

Kroonjuwelen

En dan Sébastien Haller en Bart Ramselaar, de twee grootste kroonjuwelen van de Utrechtse club. Aan het tweetal hangt een flink prijskaartje. Maar Haller staat er bij de buitenlandse scouts goed op en de aandacht voor de 19-jarige Ramselaar zal zeker niet afnemen nu hij de komende weken met Oranje drie oefeninterlands gaat spelen.

De competitie zit er zondagmiddag op. De prijzen zijn verdeeld. Maar het zal de komende tijd nog behoorlijk onrustig blijven in Stadion Galgenwaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl