Belgen herdenken aanslagen Brussel
Met een minuut stilte en een bijeenkomst in het koninklijk paleis herdenkt België vanochtend de aanslagen in Brussel, vandaag precies twee maanden geleden.
Bij de plechtigheid zijn familieleden van slachtoffers, hulpverleners en de voltallige Belgische regering aanwezig. In totaal zijn meer dan 750 mensen uitgenodigd, uit 11 verschillende landen.
De eerste aanslag vond plaats in de internationale vertrekhal van Zaventem, de tweede in de internationale wijk van Brussel. Daardoor zijn er veel buitenlandse slachtoffers gevallen.
Foute moment op de foute plek
De herdenking begon met het voorlezen van de namen van de 32 slachtoffers. Daarna werd een minuut stilte gehouden en gaf de koning een toespraak. Volgens koning Filip bevonden de slachtoffers zich op het 'verkeerde moment op de verkeerde plek'.
"Hun namen, hun gezichten, hun verhaal hebben ons allen diep geraakt. Voor altijd zijn ze nu ook onze ouders, broers en zussen, goede vrienden", zei hij.
Volgens de koning hebben de aanslagen niet voor meer verdeeldheid in België gezorgd. "Onze maatschappij gaf, verontwaardigd als ze was, toch een waardig antwoord. We hebben ons niet uit elkaar laten spelen, maar gereageerd met een oproep tot eendracht. Deze reactie is van onschatbare waarde voor dit land", zei de koning.
'Illusie van veiligheid'
Na hem was het de beurt aan onder anderen premier Michel, vertegenwoordigers van Zaventem en nabestaanden van slachtoffers. "Ik heb lang getwijfeld of ik hier het woord zou nemen. Als ik hier toch sta, is het omdat we niet mogen vergeten dat wat er gebeurd is vreselijk is", zei Kristin Verellen, echtgenote van een van de slachtoffers.
Dominique Denoël, die gewond raakte in metrostation Maalbeek, richtte zich tot de aanwezige hulpverleners: "Alle mensen die ons uit de hel hielpen bevrijden, hebben mij de illusie van veiligheid teruggegeven, een illusie die ik daar beneden was kwijtgeraakt", zei ze.