Mullah Mansour
NOS NieuwsAangepast

VS: Taliban-leider Mansour vermoedelijk gedood door drone

De Verenigde Staten zeggen dat Taliban-leider mullah Akhtar Mansour naar alle waarschijnlijkheid is gedood bij een aanval met een drone. Dat zou zijn gebeurd in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan, aan de Pakistaanse kant van de grens.

Een Taliban-commandant heeft tegenover persbureau AP gezegd dat Mansour dood is, maar of die betrouwbaar is, is onduidelijk. Hij was tot februari nog een tegenstander van Mansour, maar zou zich sindsdien verzoend hebben met de leider.

In het verleden spraken Taliban-strijders en woordvoerders elkaar geregeld tegen. "Pas als de nummer twee van de beweging, Sirajuddin Haqqani of Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid van zich laat horen, hebben we iets meer zekerheid", zegt correspondent Joeri Boom.

Mansour was met een andere strijder onderweg toen de auto waarin de mannen zaten door verschillende drones onder vuur werd genomen, zegt een Amerikaanse functionaris.

Mansour werd vorige zomer de hoogste leider van de Taliban. Hij had al enkele jaren achter de schermen de touwtjes in handen. In de jaren 90 was Mansour minister van Luchtvaart van Afghanistan, een baan met weinig betekenis.

Na de inval van de VS in 2001 ontpopte Mansour zich tot een keiharde commandant. Ook richtte hij zich nadrukkelijk op de drugshandel. Mede daardoor werkte Mansour zich langzaam op tot tweede man achter oprichter en leider Mullah Omar.

Geheime truc

Mansour nam in het geheim de leiding van de Taliban over toen Omar overleed, wanneer is nog steeds niet helemaal duidelijk. Mansour nam zijn plaats in, maar verzweeg de dood van de beruchte Taliban-oprichter.

Het geheim kwam uit nadat Mansour een rivaal had ontslagen en die een teken van leven van Omar wilde zien.

De truc zette kwaad bloed bij andere leiders van de Taliban. Er ontstond een strijd om de macht met de zoon van Mullah Omar. Mansour wist die te winnen door belangrijke posten te vergeven aan de Haqani-factie, die daarvoor de zoon van Omar steunde. De Haqani's zijn volgens de Amerikanen verantwoordelijk voor een verharding van de strijd in Afghanistan en voor de vele bomaanslagen in de hoofdstad Kabul.

Banden met Pakistan

Net als Omar was Mansour niet vaak in Afghanistan te vinden. Maar in tegenstelling tot Omar verstopte hij zich niet. Mansour leidde de organisatie vanuit zijn huis in Pakistan en kon zich daar relatief makkelijk bewegen. Hoewel hij op verschillende no-flylijsten stond, reisde Mansour regelmatig naar Dubai. Hij had daar een huis en verschillende investeringen.

Mansour dankte zijn bewegingsvrijheid aan goede banden met de Pakistaanse geheime dienst, iets dat niet door alle Taliban-commandanten werd gewaardeerd. In december vorig jaar werd een aanslag op Mansour gepleegd door Taliban-dissidenten.

Daarna schermde Mansour zich meer af van de buitenwereld en van zijn eigen organisatie, zoals ook Omar dat in zijn latere jaren deed.

Mansour is al vaker doodverklaard. Eind vorig jaar liet hij in een audioboodschap nog weten dat hij alle geruchten over zijn dood als "propaganda van de vijand" beschouwt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl