Jesse Lingard viert zijn winnende treffer in de blessuretijd van de FA Cup-finale
NOS Voetbal

Van Gaal sluit seizoen United toch nog af met prijs

Louis van Gaal heeft zijn eerste prijs met Manchester United te pakken. Crystal Palace werd in een meer spannende dan goede finale na verlenging met 2-1 verslagen, waarmee de Mancunians voor de twaalfde keer in de historie de trofee opeisten. Daarmee kwam United naast recordhouder Arsenal, dat eveneens een dozijn FA Cups in de prijzenkast heeft.

Beide ploegen oogden in het met 89.000 toeschouwers volgepakte Wembley wat nerveus en van hoogstaand voetbal was voor rust nauwelijks sprake. United speelde iets verzorgder en was dreigender, maar veel meer dan een handvol hoekschoppen leverde dat niet op.

Marouane Fellaini kopte uit die corners over en naast en Anthony Martial verprutste na ruim een half uur een grote kans. Hij schoot na een actie van Marcus Rashford tegen verdediger Joel Ward aan. Crystal Palace moest het uitsluitend hebben van de counter. Connor Wickham had daarmee bijna succes. Hij scoorde, maar had de pech dat arbiter Mark Clattenburgh even daarvoor al had gefloten voor vasthouden door Chris Smalling.

Lat en paal

Aan het spelbeeld veranderde na rust weinig, al nam de druk van United wel verder toe. Fellaini en Anthony Martial waren beiden heel dicht bij een treffer. De Belg schoot hard op de lat en een kopbal van de Fransman eindigde buiten bereik van keeper Wayne Hennessey op de paal.

Die gemiste kansen leken de Mancunians een kwartier voor tijd op te breken, want de Londenaren hadden aan een kans genoeg. Fellaini kopte de bal na een hoekschop weg, maar die kwam per kerende post retour en invaller Jason Puncheon ramde de bal in de korte hoek langs David De Gea. Het antwoord van Juan Mata kwam snel: de Spanjaard schoot na een solo van de verbeten spelende Wayne Rooney via de benen van Ward raak.

In de verlenging hield De Gea Yala Bolasie met een knappe redding in de uiterste hoek van een doelpunt af. Nadat Smalling onnodig zijn tweede gele kaart had opgelopen, zag het er voor Van Gaals ploeg somber uit. Hij was de eerste Brit in de geschiedenis van de FA Cup-finale die van het veld werd gestuurd.

In de tweede verlenging bezorgde invaller Jesse Lingard met een poeier van 15 meter alsnog verdiend de trofee. Hij kreeg de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten, maar zag de bal op prachtige wijze in de kruising vliegen.

Southampton blij met United

De overwinning van United is ook goed voor nieuws voor Southampton. De club van Ronald Koeman eindigde als zesde in de competitie, wat recht geeft op een plaats in de voorrondes van de Europa League. United was als nummer vijf direct zeker van de groepsfase.

Omdat United zich nu ook als bekerwinnaar plaatst voor de Europa League, neemt Southampton de vrijgekomen plaats in de groepsfase over en mag West Ham United gaan proberen zich via de voorrondes te kwalificeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl