Bart Ramselaar en Nacer Barazite juichen samen met Sébastien Haller, die heeft gescoord tegen Feyenoord
NOS Nieuws

Vijf vragen over de geweigerde licentie van FC Utrecht

Als FC Utrecht morgen een Europees ticket verdient door in de finale van de play-offs Heracles Almelo te verslaan, dan heeft de club daar voorlopig niets aan. FC Utrecht krijgt geen licentie voor Europees voetbal van de KNVB. Volgens de voetbalbond voldoet de club niet aan de eisen.

De supporters reageren vol ongeloof op de beslissing van de KNVB. Zij snappen niets van deze regels. Omdat dit waarschijnlijk voor meer mensen geldt, wordt in dit artikel een aantal veelgestelde vragen beantwoord.

Waarom mag FC Utrecht geen Europees voetbal spelen?

FC Utrecht krijgt geen UEFA-licentie, omdat de club volgens de KNVB niet aan de voorwaarden voldoet. Er waren verschillende vergoedingssommen van spelers niet betaald aan clubs waar ze eerder hadden gespeeld, een totaalbedrag van 37.250 euro.

Volgens FC Utrecht gaat het om een kleine financiële kwestie die nog afgehandeld moet worden. De club betreurt het besluit van de KNVB en vindt het jammer dat de licentiecommissie dit nieuws een dag voor de finale van de play-offs bekendmaakt.

Wat is een licentiecommissie eigenlijk?

In Nederland hebben clubs een licentie nodig om betaald voetbal te mogen spelen. Een speciale commissie van de KNVB - de licentiecommissie - bekijkt of clubs aan alle voorwaarden voldoen. De commissie kijkt onder meer naar de financiën, bestuurlijke organisatie en kwaliteit van de jeugdopleiding.

Ook het besluit over FC Twente, dat wordt teruggezet naar de Jupiler League, werd genomen door de licentiecommissie.

Wie zitten er in die commissie?

In de licentiecommissie van de KNVB zitten onafhankelijke professionals. De commissie bestaat altijd uit ten minste vijf leden die verstand hebben van juridische en financiële zaken.

Het besluit over de degradatie van FC Twente werd bijvoorbeeld genomen door drie juristen en twee accountants. Zij deden meer dan drie jaar onderzoek naar het reilen en zeilen binnen de club uit Enschede. Wie er in de commissie zaten die FC Utrecht beoordeelde, is niet bekend.

FC Utrecht-coach Erik ten Hag

Staat het besluit over de licentie van FC Utrecht vast?

Nee, zegt de KNVB. FC Utrecht gaat in beroep tegen de weigering van de licentie. Een beroepscommissie buigt zich nu over de beslissing van de KNVB. Die bepaalt dan uiteindelijk of de club volgend jaar Europees voetbal mag spelen of niet.

De KNVB benadrukt trouwens dat de voetbalbond de licentie-regels niet zelf heeft bedacht. De UEFA bepaalt, het gaat immers om deelname aan een Europese competitie. De licentiecommissie van de KNVB handhaaft de regels alleen.

Wat gebeurt er als FC Utrecht ook na hoger beroep geen licentie krijgt?

De KNVB moet uiterlijk op 31 mei een lijst inleveren bij de UEFA met de Nederlandse clubs die volgen jaar Europees voetbal gaan spelen. Er worden sowieso vijf clubs ingeschreven voor de Europese competities. PSV, Ajax, Feyenoord en AZ zijn al zeker van deelname.

Het is nu de vraag wie de laatste plek gaat invullen. FC Utrecht houdt vertrouwen in een goede afloop. De directie van de club gaat ervan uit dat FC Utrecht na hoger beroep alsnog een licentie krijgt. "Het sportieve belang staat voorop", zegt FC Utrecht. "De focus ligt nu op het winnen van de play-offs, morgen in de Galgenwaard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl