Van Dam vindt dat boeren die EU-steun krijgen, ook gevraagd kan worden rekening te houden met de natuur en het klimaat.
NOS Nieuws

Van Dam: boer krijgt alleen EU-steun bij groene wei

Aan boeren met EU-steun moeten in de toekomst extra milieu- en klimaateisen kunnen worden gesteld. De Nederlandse staatssecretaris van Landbouw Van Dam wil met zijn collega's een discussie starten over de toekomst van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid na 2020.

Van Dam heeft vandaag een discussiestuk naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij vraagtekens zet bij de huidige directe inkomenssteun voor boeren. De wereldbevolking groeit, het klimaat verandert en natuurlijke hulpbronnen raken uitgeput, benadrukt hij. Maar aan boeren wordt voor het ontvangen EU-geld eigenlijk niets teruggevraagd op het gebied van vergroening of het klimaat.

Weidevogels

Een melkboer heeft er volgens de staatssecretaris bijvoorbeeld belang bij om onkruid te bestrijden en dat leidt tot minder biodiversiteit en dus minder weidevogels. "Als wij van die vogels genieten, vind ik het niet onterecht om de boer daarvoor te vergoeden", aldus Van Dam.

Als wij van die vogels genieten, vind ik het niet onterecht om de boer daarvoor te vergoeden.

Staatssecretaris Van Dam

Er moet dus een andere financiering komen voor de Europese boeren. De subsidies moeten gekoppeld worden aan het realiseren van maatschappelijke opgaven, zoals innovatie, een verbreding van de vergroening naar bijvoorbeeld klimaatdoelen.

De Europese Landbouwministers bespreken Van Dams discussiestuk op de Informele Landbouwraad op 30 en 31 mei in Eindhoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl